Potisak kukovima ili mrtvo dizanje? Što je bolje?

Foto: 123RF

SVI koji žele izgraditi snažan donji dio tijela obično se odlučuju za dvije vježbe koje dodaju u svoju rutinu - potisak kukovima i mrtvo dizanje. Ove dvije vježbe međusobno se razlikuju. Koja je onda bolji izbor?

Potisak kukovima je vježba koja se može izvoditi s vlastitom tjelesnom težinom, ali i pomoću različitih rekvizita, a cilj je koristiti dodatno vanjsko opterećenje kako bi stražnjica intenzivno radila. Potisak kukovima nezamjenjiva je vježba za potpun razvoj stražnjice.

Mrtvo dizanje nije ciljano samo vježba za noge i stražnjicu već i za leđa, trbušne mišiće i gornji dio tijela. Postoji nekoliko grešaka koje ljudi rade pri izvođenju ove vježbe, a treba ih izbjegavati jer jedino pravilnim mrtvim dizanjem jačate mišiće, ubrzavate metabolizam i topite masnoće.

Ako usporedimo ove dvije vježbe kako bismo doznali koja je bolja, točan odgovor je nemoguće dati jer on ovisi o ciljevima pojedinca. Za gluteuse je bolji potisak kukovima, dok mrtvo dizanje ne cilja na te mišiće u tolikoj mjeri. 

Dobro je uklopiti obje vježbe u svoju rutinu jer svaka ima svoje prednosti, a jedino je promjenom rutine i dodavanjem ponavljanja te povećanjem težine rekvizita kojima rukujemo moguće bilježiti napredak.

Pročitajte više