Pravilnom prehranom moguće je odgoditi menopauzu, otkriva istraživanje

123RF

ČESTO možete čuti kako su određene namirnice zdrave za naš organizam. 

A ako je vaša želja odgoditi menopauzu što je dulje moguće, prema studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology and Community Health trebali biste konzumirati masniju ribu poput lososa, skuše ili sardine.

Znanstvenici su u protekle četiri godine pratili više od 14.000 žena u Ujedinjenom Kraljevstvu i otkrili da su žene koje su jele navedenu ribu u menopauzu ulazile tri godine kasnije od prosječne dobi od 51 godine.

Istraživanje je pokazalo i kako su žene koje su na dnevnoj bazi konzumirale tjesteninu ili rižu u menopauzu ušle 18 mjeseci ranije. 

Prehrana bogata svježim mahunarkama poput graška i graha također je povezana s kasnijom menopauzom. Uz samo 90 grama dnevno, početak se može odgoditi za godinu dana. Jednako toliko kasnije menopauzu je iskusio i određen broj žena koje su jele meso u odnosu na vegetarijanke kod kojih to nije slučaj. Znanstvenici su otkrili i kako je veći unos vitamina B6 i cinka povezan s odgađanjem menopauze. 

Žene koje rano prolaze kroz menopauzu imaju povećan rizik od osteoporoze i bolesti srca.

Međutim, one koje kasnije uđu u menopauzu imaju veću vjerojatnost za razvoj raka dojke, maternice i jajnika.

''Početak menopauze može imati ozbiljne posljedice za neke žene'', rekla je Janet Cadet, koautorica istraživanja i profesorica nutritivne epidemiologije.

''Razumijevanje toga kako prehrana utječe na početak menopauze bit će vrlo korisno ženama koje su izložene riziku ili imaju obiteljsku povijest određenih komplikacija povezanih s menopauzom'', pojasnila je.

Znanstvenici kažu kako antioksidansi koji se nalaze u mahunarkama mogu utjecati na sazrijevanje i oslobađanje jajašaca čime menstruacija traje dulje.

Smatraju da Omega 3 masne kiseline, kojima je bogata masnija riba, potiču antioksidacijski kapacitet u tijelu. S druge strane, rafinirani ugljikohidrati mogu povećati rizik od otpornosti na inzulin.

Pročitajte više