Prednosti i nedostaci redovite konzumacije kokosa

Foto: Unsplash

KOKOS je nevjerojatno svestran, asocira na tropske vibracije, egzotični i opuštajući godišnji odmor te dodaje slatkoću i okus hrani. Koliko znate o njegovim prednostima za zdravlje? 

"Postoji toliko različitih načina konzumiranja kokosa, od kokosove vode, preko kokosovog vrhnja, do kokosovog mlijeka, ulja i čistog proizvoda", kaže sportska nutricionistica Jess Hillard. "Srećom, jako ga je lako uključiti u prehranu i uživati u svim njegovim prednostima."

Kokos izvrsno hidrira

"Elektroliti koji se nalaze u kokosu imaju velike prednosti, i to ne samo za održavanje razine tekućine unutar stanica već i za dopremanje vode tamo gdje je najpotrebnija", objašnjava Hillard. "To nam pomaže da ostanemo hidrirani, što kasnije poboljšava zdravlje kože, regulira tjelesnu temperaturu i podržava zdravlje zglobova."

No i ovdje je važna umjerenost. "Obična voda bi uvijek trebala biti prvi izbor", kaže Hillard.

Kokos može biti odličan za vašu kožu

"Kokosovo ulje može se koristiti ne samo za kuhanje već i za tijelo, kosu i kožu, s obzirom na to da ima visoka antibakterijska svojstva", napominje Hillard. "Također sadrži antioksidanse koji pomažu u usporavanju procesa starenja."

Kokos može biti dobar izvor masti

"Konzumiranje kokosa u cijelom obliku u umjerenim količinama može biti zdravo budući da je izvor masti, pa vam može pomoći da apsorbirate hranjive tvari iz namirnica kao što su sve vrste tamnog lisnatog povrća", kaže Hillard. "Sadrži malu količinu vitamina B i nekih drugih minerala, a izvrstan je izvor mangana, koji ima važnu ulogu u zdravlju naših kostiju. Također osigurava druge mikronutrijente kao što su selen, željezo i bakar, ali i antioksidanse."

Mana mu je to što je visokokaloričan, što znači da ga trebate pažljivo uklopiti u svoj ukupni dnevni kalorijski unos ako pazite na težinu.

Kokosove ljuskice bogate su vlaknima

Kokos u ovom obliku može biti izvrstan izvor vlakana i podrška u kontroli kolesterola, za razliku od kokosovog ulja. Međutim, i u njima treba uživati umjereno. Pospite ih po zobenoj kaši i uživajte u tropskom okusu.

Umjerenost je ključna

"Kokos je kao cjelovita namirnica popularan u dijelovima južne Azije. No općenito plod kokosa rijetko konzumiramo u cjelovitom obliku", kaže Hillard. "Obično se konzumira u obliku kokosove vode, ulja ili mlijeka. Kokosovo ulje jedna je od rijetkih biljnih namirnica koje imaju vrlo visok udio zasićenih masti. Za razliku od cijelog kokosa ili čak kokosovih pahuljica, ne sadrži vlakna", objašnjava ona.

"Kokosovo mlijeko povezano je s povećanim rizikom od vaskularnih bolesti, moždanog udara i srčanog udara kad se prečesto konzumira (tri ili više puta tjedno)", zaključila je nutricionistica.

Pročitajte više