Prema riječima jednog stručnjaka, menstrualni grčevi bole poput srčanog udara

Foto: 123RF

MENSTRUACIJA ponekad dolazi s cijelim nizom neugodnosti - od čestih promjena raspoloženja do neugodnih i ponekad vrlo intenzivnih bolova. No ponekad je vrlo teško muškarcima opisati o kakvim bolovima je riječ. Sve do sada.

Naime, znanstvenici su menstrualne grčeve, koji se još nazivaju i dismenoreja, prema boli koju izazivaju usporedili sa srčanim udarom. Točnije, profesor reproduktivnog zdravlja sa Sveučilišta u Londonu, John Guillebaud, potvrdio je kako su njegove pacijentice bol prilikom menstruacije i menstrualne grčeve najčešće opisivale upravo “sličnima srčanome udaru”.

S takvim usporedbama često se susreće i Frank Tu s North Shore Sveučilišta koji je u razgovoru za Quartz istaknuo da liječnici često pacijentice otpuste uz komentar da bi im "ibuprofeni trebali pomoći". Nažalost, to nije uvijek tako.

Unatoč tome, menstrualni grčevi su još uvijek relativno nepoznat pojam u suvremenoj medicini. Odnosno, prema mišljenju ove dvojice stručnjaka, ne posvećuje im se dovoljno pažnje.

"Vjerujem da je to nešto oko čega se treba pozabaviti, kao i oko bilo čega drugog u medicini", zaključio je Guillebaud.

Pojedina istraživanja pokazuju kako čak jedna petina žena svakog mjeseca trpi menstrualne bolove koji ih sprječavaju u normalnom funkcioniranju i obavljanju svakodnevnih zadataka, piše The Sun. Ti bolovi najčešće traju oko tri dana.

Pročitajte više