Razmišljate o tuširanju hladnom vodom? Evo koje se dobrobiti povezuju uz ovu radnju

Foto: Shutterstock

MOŽDA vam se ne sviđa ideja tuširanja hladnom vodom, ali ona se povezuje s nekoliko korisnih zdravstvenih dobrobiti. Pozitivan utjecaj tuširanja hladnom vodom povezuje se s fizičkim, ali i mentalnim zdravstvenim dobrobitima, koje bi vas mogle potaknuti da i sami hladno tuširanje uvedete u svoju rutinu.

Poboljšava cirkulaciju

Hladna voda uzrokuje sužavanje krvnih žila, što potiče protok krvi. Ova povećana cirkulacija može pomoći cjelokupnom kardiovaskularnom zdravlju i smanjiti rizik od hipertenzije, prenosi Health Shots.

Pozitivan utjecaj na imunološku funkciju

Hladno tuširanje može stimulirati leukocite koji pomažu u borbi protiv infekcije u tijelu. Samim time, hladno tuširanje može podržati imunološki sustav i zaštititi nas od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe. 

Podiže raspoloženje

Kako prenosi Health Shots, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazalo se da tuširanje hladnom vodom do pet minuta dva do četiri puta tjedno može pozitivno utjecati na simptome depresije i ublažiti ih. Također, hladno tuširanje povezuje se s poticanjem endorfina, jednog od hormona sreće zbog kojeg se dobro osjećamo.

Može utjecati na smanjenje boli

Tuširanje hladnom vodom može pomoći opuštanju mišića te smanjiti bol i upalu, što ga čini posebno korisnim za oporavak nakon vježbanja. Hladan tuš pomaže ohladiti se fizički i mentalno.

Pozitivan utjecaj na kožu

Hladna voda može suziti pore i smanjiti proizvodnju viška masnoće, što dovodi do čistije kože i manjeg rizika od prištića. Također, odlična je za vašu kosu jer ne isušuje vlasište ni kosu uklanjanjem prirodnog ulja.

Pročitajte više