Razvoj preciznosti sportaša: Mislite li da ste dovoljno precizni?

Foto: 123rf

SPOSOBNOST izvođenja usmjerenih i odmjerenih pokreta uz postizanje optimalne amplitude i kultnih odnosa dijelova tijela pri izvedbi motoričkih zadataka gađanja i ciljanja podrazumijeva preciznost. 

Možemo reći kako se preciznost sastoji od aktivnosti gađanja, ciljanja ili vođenja predmeta kako bi se pogodio određeni statičan ili dinamičan cilj. 
 
Više sportova istodobno zahtijeva preciznost i ciljanja i gađanja te sportaši, na primjer u odbojci, prvo rukom ciljaju loptu, a nakon toga loptom gađaju željeni prostor odbojkaškog terena. U nogometu se prvo nogom cilja lopta, a potom se loptom pogađa okvir  vata, ili se lopta dodajte suigraču. 
 
Kinestetički osjećaj cilja te dobra procjena prostornih parametara, uz kinetičku kontrolu gibanja na određenom putu koji zahtijeva koncentraciju  potrebni su elementi za precizno izvođenje pokreta.

Izvođenje pokreta može biti ograničeno na kratko vrijeme, ili može biti produženo te je za precizno djelovanje moguće provesti kvalitetnu pripremu.  

Vidne informacije iz objektivne stvarnosti služe kao kontrola izvođenja preciznih pokreta.

Također, izvođenje preciznih pokreta kontrolira se i putem kinestetičkih informacija iz memorije i receptora. 
 
Za adekvatnu realizaciju gibanja, odnosno optimalnu preciznost, važna je percepcija prostora te lokalizacija cilja. 

RAZVOJ PRECIZNOSTI SPORTAŠA



Najbolje metode usvajanja tehnike i taktike sportske aktivnosti su one koje sportaša dovode u specifične i situacijske uvjete za precizno izvođenje jednostavnih i složenih tehničko - taktičnih elemenata.

Preporučuje se da se trening preciznosti prvo odvija u standardnim, a tek kasnije u varijabilnim uvjetima.

Pojedine vježbe koje uključuje trening preciznosti primjenjuju se u sklopu programa za razvoj specifične preciznosti te se izvode tehnikama kretanja tipičnim za pojedine sportske grane. 
 
Kod mlađih dobnih skupina sportaša uobičajeno se primjenjuju vježbe bazične i specifične aktivnosti, dok potonje prevladava tek od trenutka kada započne trening u izabranoj sportskoj grani.

Specifične i situacijske vježbe koje obilježava velik broj ponavljanja koriste se za razvijanje preciznosti sportaša kadetske i juniorske dobi. 

Jasno definirani standardi postizanja visoke preciznosti definirani su u sportovima poput streljaštva, streličarstva, golfa te košarke u kojoj se visoka razna preciznosti postiže svakodnevnim izvođenjem više od 500 pokušaja ubacivanja lopte u koš s različitih udaljenosti te različitih smjerova ubacivanja. 

Pročitajte više