Recite zbogom neugodnom zadahu: Zbog čega nastaje i kako ga se riješiti

Foto: 123RF

SVIMA nam se ponekad dogodi da imamo neugodan zadah, barem ujutro ili nakon što smo jeli luk. To je normalno, ali nije normalno ako taj problem imamo uvijek. Kronični zadah može biti posljedica ozbiljnog zdravstvenog problema, piše Fox.

Zadah može značiti da imate respiratornu infekciju, u sinusima ili u grlu. Znat ćete da je to slučaj ako imate problema s disanjem, s puno sluzi ili temperaturom.

Dijabetes može biti drugi uzrok. Liječnici povezuju neugodan zadah s ketoacidozom, pri čemu tijelo izlučuje ketone koji su neugodnog mirisa. To je uzrokovano nedostatkom inzulina i može biti smrtonosno.

Ako imate prekomjernu težinu, to može biti uzrok vašeg zadaha. Prehrana, koja podrazumijeva unos velike količine mliječnih proizvoda i proteina, može dovesti do pretjeranog izlučivanja aminokiselina koje potiču razvoj bakterija.

Suha usta također mogu uzrokovati neugodan zadah. Jedan od uzroka suhih usta je prekomjerno konzumiranje alkohola. Alkohol dovodi do dehidracije i čini vas osjetljivima na bakterije. Apneja u snu ili hrkanje je još jedan od uzročnika, jer ometa stvaranje pljuvačke.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) može prouzročiti truljenje hrane u želucu, što rezultira lošim zadahom.

Čir na želucu uzrokovan je istom bakterijom koja uzrokuje kronični zadah iz usta.

Zadah koji podsjeća na miris ribe može potjecati od bolesti bubrega. Ako bubrezi ne uklanjaju toksine iz vašeg tijela, to se može osjetiti smradom iz vaših usta.

Rak pluća također može biti uzrok. Liječnici se zapravo oslanjaju na zadah kad dijagnosticiraju ovu vrstu raka. Na temelju daha postavlja se dijagnoza i za bolesti srca.

Što trebate učiniti?

Osim što trebate češće prati zube, trebali biste promijeniti način prehrane kako biste se što brže riješili problema neugodnog zadaha. Također četkajte jezik prilikom pranja zuba, koristite tekućinu za ispiranje i održavajte desni zdravima.

Nemojte jesti slatkiše kako biste prikrili neugodan miris, radije uzmite žvakaću gumu.

Riješite se nezdravih navika. Prestanite pušiti.

Ako ne stvarate dovoljno pljuvačke, nastojte da vam usta nikad ne budu suha kako biste potaknuli salivaciju.

Pročitajte više