Servirajte ih svježe: Osam namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock

KAD ogladne, ljudi najčešće bez puno razmišljanja podgriju ostatke ručka ili večere. Ali postoje neke namirnice koje uslijed podgrijavanja mogu uzrokovati trovanje hranom. Dr. Stacey Duvenage s Instituta za prirodne resurse Sveučilišta Greenwich u Londonu otkrila je kojom hranom trebamo oprezno rukovati dan ili dva nakon kuhanja.

Riža

Nekuhana riža sadrži bakteriju Bacillus cereus. Ona može preživjeti proces kuhanja i onda se početi razmnožavati kad jelo ostane na sobnoj temperaturi. Ova vrsta bakterije može proizvesti toksin koji može dovesti do trovanja hranom. Najčešći simptomi su povraćanje i proljev te bolovi u želucu.

Jaja

Jaja su obožavana namirnica zbog praktičnosti, pristupačnosti i hranjivih tvari, ali njihove ostatke nikad ne bismo trebali podgrijavati jer to dovodi do oksidacije proteina.

Gljive

Ponovno zagrijavanje gljiva uništava proteine i hranjive tvari, a može uzrokovati i bolove u želucu ili druge probleme s probavom.

Špinat

Kada se špinat podgrijava, mogu se stvoriti kancerogeni spojevi nitrozamini. Znanstvenici su te spojeve povezali s povećanim rizikom od raka jednjaka, želuca i nazofarinksa.

Krumpir

Krumpir je glavna namirnica u mnogim zemljama, ali kad se jednom skuha, ne smije se podgrijavati. U kuhanom krumpiru, ostavljenom nekoliko sati na sobnoj temperaturi, mogu se razviti Clostridium botulinum i druge bakterije, koje se neće uništiti ponovnim zagrijavanjem.

Ti toksini uzrokuju botulizam, po život opasno stanje koje napada živce, mozak i leđnu moždinu. U početku uzrokuje mučninu, povraćanje, proljev i zatvor, a bez liječenja može izazvati paralizirajuću slabost mišića.

Plodovi mora

Plodove mora treba što prije staviti u hladnjak i pojesti u roku od 24 sata. To će sačuvati kvalitetu i okus te nas zaštititi od trovanja hranom.

Piletina

Podgrijavanje piletine je u većini slučajeva u redu, ali potrebno je ubiti prisutne bakterije temperaturom od najmanje 75 stupnjeva Celzijevih. Ako to ne učinimo, izlažemo se riziku od bolesti koje se prenose hranom.

Dječja hrana

Dječja hrana, majčino i adaptirano mlijeko smiju se zagrijati samo jednom. Ako beba nije pojela svoj obrok, najsigurnije je baciti ga, piše The Sun.

Pročitajte više