Simptom tumora na mozgu mogao bi se pojaviti za vrijeme jela, upozoravaju liječnici

Foto: Pexels

ZBOG složenosti mozga i činjenice da obavlja različite važne funkcije, svaka izraslina u tom organu može izazvati drugačije simptome. Prema The Brain Tumor Charityju, postoji jedan simptom tumora na mozgu koji bi se mogao pojaviti za vrijeme jela, a može otkriti u kojem dijelu mozga se tumor nalazi.

"Iako je rijetkost, gubitak okusa i mirisa može biti povezan s tumorom mozga. To je nešto o čemu se mnogo govorilo posljednjih godina jer je ključan simptom koronavirusa", objasnili su.

Tumor mozga u frontalnom režnju mogao bi dovesti do gubitka njuha, u temporalnom režnju do poteškoća sa sluhom i govorom, dok u parijetalnom režnju može uzrokovati poteškoće s prepoznavanjem lica ili predmeta i koordinacijom pokreta.

Iako nije riječ o tumoru na mozgu, ova dobrotvorna udruga također je upozorila na to da olfaktorni neuroblastom, tumor u nosnoj šupljini, može utjecati na miris, ali i izazvati krvarenje iz nosa te suzenje očiju.

Ako primijetite promjenu u ovim osjetilima, to ne znači nužno da imate tumor na mozgu. Promjena može biti povezana s mnogim drugim medicinskim problemima.

"Ako gubitak okusa ili mirisa potraje ili se pojave drugi simptomi tumora na mozgu, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse", upozorili su liječnici.

Najčešći simptomi tumora na mozgu su:

  • glavobolje
  • napadaji (konvulzije)
  • uporna mučnina i pospanost
  • mentalne promjene ili promjene u ponašanju, kao što su problemi s pamćenjem ili promjene osobnosti
  • progresivna slabost ili paraliza jedne strane tijela
  • problemi s vidom ili govorom.

Pročitajte više