Sindrom iritabilnog crijeva možda nije samo u vašoj glavi

Foto: Shutterstock

SINDROM iritabilnog crijeva može biti rezultat abdominalne infekcije koja izaziva alergijski odgovor, piše The New England Journal of Medicine.

Časopis je primijetio da gastrointestinalne infekcije često uzrokuju bol u trbuhu nakon jela i kod djece i kod odraslih, a za mnoge je frustrirajuće što im nije dijagnosticiran sindrom iritabilnog crijeva.

"Štoviše, kliničari često imaju dojam da je bolest umišljena", kaže dr. Marc E. Rothenberg s odjela za alergiju i imunologiju u medicinskom centru dječje bolnice Cincinnati.

Trenutna teorija sugerira da pacijenti s iritabilnim sindromom crijeva imaju bolove u trbuhu tijekom svakodnevnih aktivnosti jer su im crijevni živci osjetljiviji u usporedbi s onima koji nemaju sindrom, ali u vrijeme emocionalnog i fizičkog stresa, kao što je gastrointestinalna infekcija, ovi simptomi jačaju zbog načina na koji se živčani signali obrađuju u mozgu, navodi se u članku.

"Stres mijenja i može pogoršati fiziologiju temeljne bolesti, ali nije uzrok sindroma iritabilnog crijeva", ističe dr. Rothenberg. 

Međutim, nova studija, koju su na miševima proveli Aguilera-Lizarraga i suradnici, otkrila je da gastrointestinalna bakterijska infekcija razbija zaštitnu sluznicu debelog crijeva, čineći ga osjetljivijim na alergene hrane koji mogu prodrijeti u sluznicu, izazivajući alergijski odgovor.

Ipak, studija je ograničena jer se rezultati provedeni na miševima ne mogu uspoređivati s onima provedenim na ljudima.

"Iako mnogo toga još treba razjasniti, noviji podaci podupiru hipotezu da uobičajene gastrointestinalne bolesti, kao što su sindrom iritabilnog crijeva i funkcionalna bol u trbuhu, mogu biti alergijski poremećaji uzrokovani hranom", zaključio je dr. Rothenberg.

Pročitajte više