Španjolski stručnjaci upozorili na opasnost koja vreba sve koji jedu glave škampa

Foto: Unsplash

DOK je u Hrvatskoj tradicija na Badnjak jesti bakalar i ribu, u španjolskim domovima na blagdanskom stolu ne nedostaje škampa. Jedna od najraširenijih praksi je posisati meso i sokove koji su ostali u repu, ali i u glavi. Međutim, to može biti vrlo štetno za zdravlje ljudi.

Španjolske vlasti već duže vrijeme upozoravaju da ova navika nije preporučljiva, a osim na škampe, odnosi se i na kozice.

Prema španjolskoj Agenciji za sigurnost hrane (AESAN), u gornjem dijelu ovih rakova zabilježena je velika prisutnost kadmija i bakterija. Uz to, u posljednje vrijeme povećana je i prisutnost mikroplastike.

Javier Aranceto, predsjednik Španjolskog društva za prehranu u zajednici, pojasnio je da kadmij do čovjeka u većini slučajeva dolazi putem hrane i ostaje u tijelu 10 do 30 godina. WHO ga opisuje kao kancerogenog i povezuje s bolestima poput disfunkcije bubrega.

Primjerice, u glavi rakova nalazi se do četiri puta više kadmija nego u drugim dijelovima tijela. Što se tiče mikroplastike, najviše je ima na području Mediterana zbog visoke razine onečišćenja vode.

Pročitajte više