Što se događa s tijelom ako svaki dan jedemo kivi?

Foto: Shutterstock

KIVI je popularno voće koje mnogi vole jesti kao međuobrok ili dodati u salate te bogate i hranjive doručke. Ovo voće vrlo je zdravo, a dijetetičari su izdvojili nekoliko razloga zašto bi se ovo voće trebalo svaki dan, ali baš svaki dan, naći na našem meniju. Redovita konzumacija kivija utječe na cjelokupno zdravlje, ali i na imunološki sustav, srce te probavu. Evo zašto. 

Poboljšanje imunološkog sustava

Dijetetičar Alex Turnbull ističe da je kivi "izvrstan izvor vitamina C, mikronutrijenta koji ima više ključnih uloga u našem imunološkom sustavu". Ovaj esencijalni vitamin djeluje kao snažan antioksidans koji može zaštititi stanice u tijelu od oštećenja.

Vitamin C, koji se nalazi u kiviju, može pojačati neutrofile, neke od prvih stanica koje reagiraju i ublažavaju infekcije, prenosi Eating Well. Dodaju da jedenje jednog kivija može osigurati više od 60 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina C, što dugoročno ima pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Pozitivan utjecaj na zdravlje srca

Osim vitamina C, kivi sadrži i kalij, a dijetetičarka Kate Peterson ističe da vitamin C i kalij "mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka". Održavanje optimalnog krvnog tlaka važno je za zdravlje srca, budući da normalna razina krvnog tlaka utječe na smanjivanje sveukupnog opterećenja srca i arterija.

Bolja probava

Kivi je bogat dijetalnim vlaknima koja mogu pomoći u promicanju pravilne probave i spriječiti zatvor. Također sadrži enzim koji se zove aktinidin, za koji je istraživanje iz 2022. godine objavljeno u časopisu Foods pokazalo da može poboljšati razgradnju i probavu određenih proteina.

Pročitajte više