Studija: Dodatak koji uzimaju umirovljenici može povećati rizik od srčanih bolesti

Foto: Shutterstock

VELIKA nova studija otkrila je da uobičajeni dodatak prehrani, koji uzimaju milijuni umirovljenika u svijetu, može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanih udara. Vjeruje se da riblje ulje ima mnoge zdravstvene koristi te se pokazalo da pomaže u ublažavanju iscrpljujućih simptoma artritisa. Međutim, studija objavljena u British Medical Journalu izazvala je uzbunu.

Iako priznaje da riblje ulje može usporiti napredovanje postojećih kardiovaskularnih zdravstvenih problema i smanjiti rizik od smrti, upozorava da dodatak može zapravo povećati rizik od srčanih bolesti i moždanih udara u općoj populaciji.

Longitudinalna kohortna studija pratila je zdravlje više od 415.000 stanovnika Velike Britanije u dobi između 40 i 69 godina tijekom otprilike 12 godina.

Studija je otkrila da "redovita uporaba dodataka ribljeg ulja može biti čimbenik rizika za fibrilaciju atrija i moždani udar među općom populacijom, ali može biti korisna za napredovanje kardiovaskularnih bolesti od fibrilacije atrija do velikih štetnih kardiovaskularnih događaja i od fibrilacije atrija do smrti."

Zaključak studije je da su "potrebne daljnje studije kako bi se utvrdili precizni mehanizmi za razvoj i prognozu kardiovaskularnih bolesti s redovitom upotrebom dodataka ribljeg ulja".

Studija je povezala dodatke ribljeg ulja s 13% većim rizikom od razvoja fibrilacije atrija (nepravilnog rada srca) i 5% većim rizikom od moždanog udara kod onih koji nisu imali povijest kardiovaskularnih bolesti. Međutim, kod onih s prethodnom poviješću kardiovaskularnih bolesti, dodatak ribljeg ulja bio je povezan s 15% manjim rizikom od progresije fibrilacije atrija u srčani udar te 9% manjim rizikom od smrti nakon zatajenja srca.

Kardiovaskularne bolesti, koje mogu uzrokovati zatajenje srca, srčane udare i moždane udare, vodeći su uzrok smrti u svijetu. Nacionalni institut za zdravstvo i skrb Ujedinjenog Kraljevstva preporučuje da ljudi s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti konzumiraju barem jednu porciju masne ribe tjedno.

Pročitajte više