Studija: Dugotrajno gledanje televizije u srednjoj dobi dovodi do krvnih ugrušaka

Foto: Shutterstock

BRITANSKI istraživači sa Sveučilišta u Bristolu otkrili su da je rizik za nastajanje krvnih ugrušaka bio za oko trećinu veći kod odraslih koji su provodili četiri ili više sati ispred TV-a dnevno, u usporedbi s ljudima koji su pred TV ekranom provodili dva i pol sata ili manje, piše The Daily Mail.

Pregled istraživanja, objavljen u časopisu European Journal of Preventive Cardiology, proučavao je tri studije s ukupno 131.421 sudionikom iz SAD-a i Japana u dobi od 40 ili više godina koji nisu imali prethodnu dijagnozu stvaranja krvnih ugrušaka i ispitani su o svojim navikama gledanja televizije.

Dvije skupine s različitim navikama gledanja TV-a

Volonteri su podijeljeni na one koji gledaju televiziju najmanje četiri sata dnevno i one koji je gledaju manje od dva i pol sata dnevno.

Istraživači su otkrili 964 slučaja venske tromboembolije (VTE) nakon praćenja sudionika između pet i 20 godina, pri čemu su volonteri iz prve skupine imali 1.35 puta veću vjerojatnost za razvoj ugrušaka nego oni iz druge skupine.

Tim je otkrio da tjelovježba nije umanjila rizik od razvoja ugrušaka među TV fanaticima. Dr. Kunutsor sa Sveučilišta u Bristolu je rekao: "Otkrića pokazuju da je, bez obzira na tjelesnu aktivnost, vaš indeks tjelesne mase, dob i spol, puno sati gledanja televizije rizična aktivnost s obzirom na nastanak krvnih ugrušaka."

Manjkavosti pregleda i potreba za dodatnim ispitivanjima

Istraživači su napomenuli da se otkrića temelje na opservacijskim studijama tako da bi povećani rizik među onima koji su više gledali televiziju mogao biti posljedica drugih čimbenika, poput načina života ili zdravlja.

No dr. Kunutsor je primijetio da produljeno gledanje TV-a uključuje mirovanje, što je čimbenik rizika za VTE. Rekao je: "Zato ljude potičemo da se kreću nakon operacije ili tijekom leta na duge udaljenosti. Osim toga, kada dugo sjedite u skučenom položaju, krv se nakuplja u vašim ekstremitetima, a ne cirkulira i to može uzrokovati krvne ugruške."

Također je istaknuo da "oni koji bingaju, imaju tendenciju jesti nezdrave grickalice koje mogu dovesti do pretilosti i visokog krvnog tlaka, što povećava vjerojatnost stvaranja krvnih ugrušaka".

Pročitajte više