Studija: Konzumiranje dviju popularnih namirnica može povećati rizik od demencije

Foto: Pexels

Svi smo svjesni koliko je prehrana važna za naše zdravlje. Poznato je da redovita konzumacija određene hrane povećava rizik za stvari kao što su pretilost ili prekomjerna tjelesna težina, kao i visok kolesterol, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti i bolest masne jetre.

No, možda je manje poznata činjenica da naša prehrana također može utjecati na vjerojatnost razvoja demencije. To je sindrom ili skupina simptoma povezanih s gubitkom kognitivnih funkcija, poput pamćenja, razmišljanja, orijentacije, sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti i slično.

Nova studija provedena prije nekoliko dana otkrila je da hrana pripremana u prethodno korištenom ulju može uzrokovati degeneraciju mozga i demenciju. To se odnosi na duboko prženu hranu iz restorana koja se priprema u ulju koje se uvijek iznova koristi.

Dvije popularne namirnice koje bi se, stoga, mogle smatrati rizičnima su pomfrit i pržena piletina.

Konzumacija hrane pripremane u iznova korištenom ulju može uzrokovati neurodegeneraciju mozga

U sklopu istraživanja autori studije podijelili su ženke štakora u pet skupina.

Svaka je grupa dobivala ili samo standardnu hranu ili hranu s 0.1 mililitrom nezagrijanog sezamovog ulja, nezagrijanog suncokretovog ulja, ponovno zagrijanog sezamovog ulja ili ponovno zagrijanog suncokretovog ulja, tijekom 30 dana. Ponovno zagrijana ulja služila su za simulaciju ponovno korištenog ulja za prženje.

U usporedbi s drugim skupinama, glodavci kojima je davano podgrijano sezamovo ili suncokretovo ulje pokazali su povećani oksidativni stres i upalu u jetri. Ti su isti glodavci također pokazali značajna oštećenja u debelom crijevu koja su izazvala promjene u endotoksinima i lipopolisaharidima, toksinima koje oslobađaju određene bakterije.

Voditelj studije, Kathiresan Shanmugam, za Daily Express je objasnio: "Kao rezultat, metabolizam lipida u jetri značajno je promijenjen, a transport važne omega-3 masne kiseline DHA u mozgu je smanjen. To je zauzvrat rezultiralo neurodegeneracijom, što je vidljivo u histologiji mozga štakora koji su konzumirali podgrijano ulje, kao i njihovih potomaka."

Neurodegeneracija mozga proces je u kojem dolazi do progresivnog propadanja i gubitka funkcije živčanih stanica u mozgu. Ovaj proces može biti povezan s različitim bolestima i stanjima, uključujući neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, Huntingtonove bolesti i raznih oblika demencije. 

Pročitajte više