Studija: Ljudi koji jedu više mliječnih masti imaju manji rizik od srčanih bolesti

Foto: Pexels

LJUDI koji konzumiraju više mliječnih masti imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji ih unose u manjoj mjeri, pokazuje novo istraživanje koje proučava neke od najvećih svjetskih potrošača mliječnih proizvoda.

Međunarodni tim znanstvenika proučavao je konzumaciju mliječnih masti 4150 60-godišnjaka u Švedskoj - zemlji s jednom od najvećih svjetskih razina proizvodnje i potrošnje mliječnih proizvoda. Mjerili su im razinu određenih masnih kiselina u krvi, a onda pratili kroz narednih 16 godina koliko je njih imalo srčani ili moždani udar, kao i koliko je njih umrlo.

Nakon statističke prilagodbe za druge poznate čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući dob, prihod, način života, prehrambene navike i druge bolesti, istraživači su otkrili da su oni s visokim razinama masnih kiselina, što ukazuje na visok unos mliječnih masti, imali najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i jednak rizik od smrti svih uzroka.

Tim je zatim potvrdio svoje otkriće proučavanjem 17 drugih studija u kojima je sudjelovalo gotovo 43.000 ljudi iz SAD-a, Danske i Velike Britanije.

"Naše istraživanje sugerira da mliječna mast nema nikakvu štetu", rekao je jedan od autora istraživanja Matti Marklund.

"Zapravo, utvrdili smo da su oni s najvišom razinom mliječne masti imali najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ti su odnosi vrlo zanimljivi, ali potrebne su nam dodatne studije kako bismo bolje razumjeli potpuni utjecaj mliječnih masti i mliječne hrane na zdravlje", dodao je.

Kathy Trieu, istraživačica na Institutu George, rekla je da je konzumacija nekih mliječnih proizvoda, posebno fermentiranih, ranije bila povezana s dobrobitima za srce.

Mliječni proizvodi bogati su hranjivim tvarima

"Sve više dokaza upućuje da utjecaj mliječne hrane ovisi o vrsti, a ne o sadržaju masti. Naša studija sugerira da smanjenje mliječnih masti ili potpuno izbjegavanje mliječnih proizvoda možda nije najbolji izbor za zdravlje srca", ističe Trieu. 

Mliječne namirnice mogu biti bogate zasićenim mastima, a one su također bogate mnogim drugim hranjivim tvarima i mogu biti dio zdrave prehrane.

"Međutim, druge masti poput onih koje se nalaze u plodovima mora i orašastim plodovima i druga tropska biljna ulja mogu imati veće zdravstvene koristi od mliječnih masti ", dodaje Trieu.

Brian Power s irskog Tehnološkog instituta Sligo kaže da nas studija potiče na preispitivanje onoga što mislimo da znamo o hrani i bolestima.

"Mliječne proizvode ne treba izbjegavati", poručio je za CNN.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS Medicine.

Pročitajte više