Ova svakodnevna loša navika može pomoći u ranom otkrivanju raka kože, otkriva studija

Foto: Shutterstock

Za razliku od mnogih drugih vrsta raka, rak kože može biti vidljiv u obliku madeža ili mrlja što ga može lakše otkriti. "To je jedini rak koji možete vidjeti vlastitim očima. Ipak, ljudi zapravo ne znaju što je melanom niti kako provjeriti postoji li na koži", rekla je Autumn Shafer, izvanredna profesorica odnosa s javnošću na Sveučilištu u Oregonu za HuffPost.

U studiji provedenoj prošle godine istraživači su testirali mogu li digitalne kampanje povećati znanje javnosti o melanomu i promicati praksu samopregleda kože u potrazi za novim i neobičnim madežima.

Kako bi to uspjeli, Shafer i kolege izradili su dvije različite objave dizajnirane za Instagram i Facebook, kako bi ih sudionici studije mogli vidjeti. Jedna je objava prikazivala nekancerogene madeže s madežima melanoma, ističući da su kancerogeni madeži često asimetrični, deformirani, raznobojni i veći.

Druga objava bila je više igra uočavanja razlika. Sudionicima su pokazane fotografije pojedinca s i bez madeža, te su morali identificirati gdje se nalazi mrlja. Istraživači su se nadali da će ove objave povećati samopouzdanje sudionika u prepoznavanju madeža, a samim time i njihovu vjerojatnost da će napraviti pregled kože.

Društveni mediji mogu pomoći u otkrivanju raka kože melanoma

Nakon što je sudionicima prikazana jedna, obje ili nijedna objava, istraživači su proveli još jedan naknadni test i anketu. To je zahtijevalo od sudionika da kategoriziraju 24 slike madeža kao melanom ili nekancerogeni.

Oni koji su pogledali objave usmjerene na znanje, točno su identificirali više madeža melanoma od sudionika koji to nisu vidjeli. Osim toga, oni koji su se uključili u grafiku uoči razlike, prijavili su višu razinu povjerenja u svoju sposobnost i namjere da provjere svoju kožu od onih koji nisu vidjeli objavu.

Osobe koje su pregledale objave usmjerene na znanje, ispravno su prepoznale više madeža melanoma od sudionika koji to nisu vidjeli. Nadalje, sudionici koji su sudjelovali u zadatku "pronađi razliku", izvijestili su o većoj razini samopouzdanja u svoju sposobnost i namjere provjere svoje kože u usporedbi s onima koji nisu vidjeli tu objavu.

Ostali znakovi i simptomi raka kože melanoma koje ne smijemo ignorirati

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NH), novi madež ili promjena na postojećem madežu mogu biti znakovi melanoma.

Vrste madeža koje trebamo provjeriti uključuju:

  1. Madež s neravnim oblikom ili rubovima.
  2. Madež s mješavinom boja.
  3. Veliki madež (normalni madeži obično nisu širi od 6 milimetara).
  4. Mladež koji se mijenja tijekom vremena (madeži koji mijenjaju veličinu, oblik ili boju mogu biti melanom).

Ako primijetimo bilo koju od ovih promjena ili tamne mrlje na tijelu koje ne nestaju nakon kratkog vremena, trebali bismo se obratiti liječniku opće prakse.

Pročitajte više