Svi pričaju o kontroverznoj dijeti Karla Lagerfelda koja obećava top rezultate

Foto: EPA-EFE

IAKO vam se možda na prvi pogled čini kako je nedavno preminuli Karl Lagerfeld cijeloga života izgledao identično, to nije tako.

Pokušajte zamisliti tog dotjeranog gospodina sijede kose, ali sa značajnim viškom kilograma? Ne ide vam? Ništa čudno, ali slavni dizajner je stvarno jedno vrijeme izgledao tako.

Kako brojni mediji navode, glavni motiv Lagerfeldovog gubitka kilograma bila je, pomalo očekivano, moda. Naime, silno je želio nositi modne komade koje je dizajnirao Hedi Slimane pa se odlučio na rigoroznu dijetu koju je osmislio guru za mršavljenje dr. Jean-Claude Houdret

U svega godinu dana je izgubio impresivnih 40 kilograma, a nakon toga je napisao i knjigu "The Karl Lagerfeld Diet" koja je vrlo brzo postala hit. No, nisu svi oduševljeni njegovim smjernicama.

Naime, njegova dijeta se temelji na ograničavanju unosa masti i kalorija, izbjegavanju pržene i rafinirane hrane te povećanju unosa povrća i proteina. Iako se na prvi pogled ne čini kao da se previše razlikuje od brojnih drugih dijeta, postoji jedna stvar oko koje se "lome koplja".

U ovoj dijeti je vrlo važno konzumirati bjelančevine sa svakim obrokom kako bi se spriječio gubitak mišićne mase, ali umjesto bjelančevina iz hrane, dijeta Karla Lagerfelda temelji se na korištenju proteinskih dodataka u različitim okusima. Preporučuje se korištenje ovih zamjena barem za jedan obrok dnevno. 

No, postoje i druge diskutabilne smjernice ove dijete. Ona se odvija u tri faze, a tijekom prve dopušten je unos tek 800 do 900 kalorija dnevno što je previše restriktivno za većinu ljudi koji bi teško nastavili normalno funkcionirati s toliko malo unesenih kalorija. Naravno, naglasak je na spomenutim proteinskim napitcima i drugim dodacima umjesto klasičnim namirnicama bogatim proteinima. Potpuno očekivano, većina nutricionista se slaže da bi ovu dijetu (ili barem njenu prvu fazu) u potpunosti trebalo preskočiti. Osim toga, Lagerfeld je promicao neobičnu motivaciju za gubitak kilograma. Umjesto motiviranja zdravljem ili sličnim razlozima, on je smatrao da vas trebaju motivirati isključivo modni trendovi i odjeća u koju ne stanete.

Stručnjaci ne podupiru ovakve dijete te naglašavaju da nije potrebno stalno osjećati glad kako biste smršavjeli.

Pročitajte više