The Rock se kune u vježbu za koju su znanstvenici dokazali da brzo gradi mišiće

Foto: EPA

NEMOJTE biti fokusirani samo na dizanje utega jer postoji učinkovitiji način izgradnje snage i mišića, pokazala je nova studija.

Istraživači sa Sveučilišta Edith Cowen u Australiji testirali su različite vrste vježbi s bučicama na grupi od 53 studenta tijekom 10 treninga u pet tjedana. Otkrili su da je za gradnju mišića najvažnija ekscentrična kontrakcija, odnosno kontrakcija pri kojoj se mišić izdužuje.

Ovo otkriće nije iznenađenje za Dwaynea Johnsona, koji se kune u djelotvornost ekscentričnih vježbi. Ovaj specifičan potez bio je ključan dio The Rockovih treninga za ulogu u filmu Black Adam, kada je morao podići svoju kondiciju na višu razinu.

Prema studiji, objavljenoj u rujnu 2022. u European Journal of Applied Physiology, sudionici koji su radili ekscentrične vježbe imali su isti porast snage i veći mišićni rast, ali su radili upola manje ponavljanja, u usporedbi s onima koji su radili više tipičnih vježbi (podizanje i spuštanje utega).

"Ova posljednja studija pokazuje da možemo biti daleko učinkovitiji u vremenu koje provodimo vježbajući i još uvijek vidjeti značajne rezultate ako se fokusiramo na ekscentrične mišićne kontrakcije", rekao je koautor studije i profesor znanosti o vježbanju i sportu na Sveučilištu Edith Cowen, Ken Nosaka.

Ekscentrične verzije vježbi možete raditi s bučicama, utegom, girjama ili tjelesnim utezima. Ekscentrična vježba uključuje kontrolu težine dok spuštate rekvizit. Jedna od prednosti ekscentrične vježbe je ta što može biti sigurna za početnike i pomaže razviti dobru formu i spriječiti ozljede.

Pročitajte više