Tinejdžer je pojeo ostatke riže. Drugi dan liječnici su mu amputirali noge

Foto: Shutterstock

NEKOLIKO sati nakon što je pojeo ostatke hrane iz restorana, 19-godišnjak je završio u bolnici s višestrukim zatajenjem organa, a kasnije su mu amputirane obje noge i svi prsti.

Student iz Massachusettsa jeo je rižu i piletinu iz restorana. Ubrzo je osjetio bolove u trbuhu, a koža mu je poprimila ljubičastu boju, navodi se u izvješću objavljenom u magazinu The New England Journal of Medicine.

Zaprimljen je u bolnicu zbog "šoka, zatajenja više organa i osipa", a stanje mu se pogoršavalo. Imao je teškoća s disanjem, visok krvni tlak i povraćao je. Općenito je bio dobrog zdravstvenog stanja, tek je povremeno pušio i ispijao alkohol, prenosi USA Today.

Pretragama mu je dijagnosticirana fulminantna meningokokna sepsa, koja je uzrokovala ukočenost vrata, mučninu, respiratorni kolaps, šok i zatajenje organa, navodi se u izvješću.

Riječ je o rijetkoj komplikaciji. Stanje je uzrokovano bakterijskom infekcijom i izaziva iznenadnu groznicu i povraćanje. Centri za prevenciju i kontrolu bolesti upozoravaju da može "dovesti do smrti u samo nekoliko sati".

Tijekom boravka u bolnici, stanje studenta se pogoršalo i razvila se nekroza, odumiranje tkiva i stanica. Zato su mu liječnici morali amputirati obje noge i sve prste. Radi liječenja srčane disfunkcije, 13 dana nosio je pacemaker. 

Njegov cimer je također pojeo ostatke hrane i povratio, ali nije imao reakcije opasne po život.

Proizvodi poput riže i tjestenine sadrže bakteriju Bacillus cereus. Ona proizvodi toksin kada se zagrijava i ostavlja predugo na zraku. 2008. tinejdžer je umro u snu nakon što je pojeo ostatke tjestenine, objavljeno je u časopisu Journal of Clinical Microbiology.

Pročitajte više