Treneri objasnili zašto je lakše trčati na traci nego u prirodi

Foto: Shutterstock

TRČANJE je odlična tjelovježba za poboljšanje zdravlja, bilo da je riječ o jačanju krvožilnog sustava, zdravlju srca ili sprječavanju prekomjerne težine i pretilosti. Osim toga, definitivno nam ima što ponuditi u svrhu dobrobiti koje se odnose na naše mentalno zdravlje.

Zato je odlična vijest da postoje pozitivne strane trčanja, bez obzira na to radi li se o trčanju na traci ili u prirodi. No, jeste li ikada primijetili ili barem čuli da je trčanje na traci često lakši način od trčanja u prirodi? Evo kako to objašnjavaju treneri.

Trčanje u prirodi zahtijeva više snage

Bez neravnog vanjskog terena i mogućih loših vremenskih uvjeta, trčanje na otvorenom često zna biti mnogo teže. To potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Calgaryju koje se bavilo upravo ovom temom. Naime, istraživači su došli do zaključka da je većina ispitanika priznala kako im je trčanje u prirodi mnogo teže nego kad to rade, naprimjer, kod kuće na traci ili u teretani.

Kao prvo, treneri objašnjavaju da je na traci lakše trčati jer pritom nismo izloženi različitim vremenskim uvjetima, a podloga sustavno amortizira stres na tetivno-zglobni i ligamentarni sustav. Na traci je jednostavno odrediti i pratiti brzinu, nagib te nema otpora vjetra kao što je to slučaj s trčanjem u prirodi.

Osim toga, treneri također ističu važnost same podloge u teretani. U tom slučaju nema pritiska na stopalima, podloga je ravna i samim time smanjeno je i opterećenje. Međutim, loša je stvar ta što je upravo neravan teren dobar za razvoj mobilnosti stopala, kao i ostalih mišića nogu, prenosi Runners World.

Pročitajte više