Tri glavna uzroka vrtoglavice i kada biste zbog nje trebali potražiti pomoć liječnika

Foto: Shutterstock

VRTOGLAVICA ili vertigo najlakše se može opisati kao neugodan osjećaj ljuljanja i neravnoteže, popraćen osjećajem da se sve oko nas vrti. Uzroka može biti nekoliko, a iznimno je važno naglasiti da je vrtoglavica uvijek simptom drugih zdravstvenih poremećaja, a nikada bolest sama po sebi.

Iako u većini slučajeva vrtoglavica kao tegoba prolazi sama od sebe, postoje i rjeđi slučajevi kada će biti potrebno potražiti liječničku pomoć, donosi Mayo Clinic. Kada je riječ o uzrocima vrtoglavice, liječnici upozoravaju kako postoji nekoliko glavnih uzroka.

Problemi s unutarnjim uhom

Vaš osjećaj ravnoteže ovisi o kombiniranom unosu iz različitih dijelova vašeg osjetilnog sustava. To uključuje vaše oči koje vam pomažu odrediti gdje se vaše tijelo nalazi u prostoru i kako se kreće, zatim senzorne živce koji šalju poruke vašem mozgu o pokretima i položajima tijela te unutarnje uho u kojem se nalaze senzori koji pomažu detektirati gravitaciju i kretanje naprijed-natrag.

S obzirom na to da je vrtoglavica lažni osjećaj da se sve oko vas okreće, kod poremećaja unutarnjeg uha vaš mozak prima signale iz unutarnjeg uha koji nisu u skladu s onim signalima koje primaju vaše oči i osjetilni živci, piše Mayo Clinic.

Problemi s cirkulacijom

Možete osjetiti vrtoglavicu, nesvjesticu ili gubitak ravnoteže ako vaše srce ne pumpa dovoljno krvi u vaš mozak. Uzroci uključuju pad krvnog tlaka koji rezultira kratkotrajnom ošamućenošću ili osjećajem nesvjestice, a može se pojaviti nakon prebrzog sjedenja ili ustajanja, zatim lošu cirkulaciju krvi te stanja kao što su kardiomiopatija, srčani udar i aritmija, koja također mogu izazvati neugodnu vrtoglavicu.

Migrena

Osobe koje pate od migrena također mogu imati česte epizode vrtoglavice, čak i onda kada nemaju jaku glavobolju. Takve epizode vrtoglavice mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati i mogu biti povezane s glavoboljom, kao i osjetljivošću na svjetlost ili buku.

Drugi mogući uzroci vrtoglavice

Liječnici objašnjavaju da vrtoglavica može biti izazvana i nekim drugim stanjima kao što su neurološki poremećaji poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze, uzimanje određenih lijekova, poremećaji anksioznosti, niska razina željeza (anemija), niska razina šećera u krvi, trovanje ugljičnim monoksidom te pregrijavanje ili dehidracija.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Iako vrtoglavica sama po sebi nije po život opasno stanje, ponekad je potrebno potražiti pomoć liječnika. Naime, ona može povećati rizik od pada i ozljeđivanja, a ako se javi tijekom vožnje automobila ili rukovanja teškim strojevima, može povećati vjerojatnost od nesreće.

Također možete doživjeti dugoročne posljedice ako se postojeće zdravstveno stanje koje može uzrokovati vašu vrtoglavicu ne liječi. Liječnika je potrebno posjetiti ako ne znate točan uzrok vaše vrtoglavice ili se ona javlja izvjesno vrijeme te tako remeti vaše svakodnevno funkcioniranje, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte više