TV doktor: Ova jednostavna užina usporava proces starenja i smanjuje rizik od raka

Foto: Shutterstock

SAMOPROZVANI zdravstveni guru i stručnjak za prehranu, dr. Michael Mosley, imenovao je savršenu popodnevnu užinu koja nudi niz zdravstvenih prednosti.

Savjet je podijelio u sklopu svog podcasta Just One Thing s BBC Radio 4. Tvrdi da bi male promjene u našoj dnevnoj rutini mogle imati velike koristi kada je riječ o našem učinku na poslu.

Promjene uključuju odlazak u ranu jutarnju šetnju, tuširanje hladnom vodom, redovite pauze te pijenje puno kave.

Osim toga, kaže da jedenje malih porcija dviju namirnica može poboljšati kratkoročno pamćenje i koncentraciju.

Dvije namirnice koje stručnjak preporučuje su orasi i tamna čokolada

Preporučena veličina porcije je 15 do 30 grama orašastih plodova i dva komadića tamne čokolade. To možda ne zvuči kao puno, ali nosi značajne dobrobiti za zdravlje, prema dr. Mosleyu.

"Poput kave, i orasi i tamna čokolada bogati su polifenolima te imaju korisne kognitivne učinke, poput jačanja kratkoročnog pamćenja i pažnje", navodi stručnjak.

Dr. Mosley kaže da "prava količina" orašastih plodova i tamne čokolade može imati i druge dugoročne koristi. Tvrdi da je dokazano da orašasti plodovi poboljšavaju razinu energije, smanjuju rizik od raka i dijabetesa te čak usporavaju proces starenja.

Tamna čokolada mogla bi poboljšati elastičnost krvnih žila, osjetljivost na inzulin i razinu kolesterola kod žena s dijabetesom tipa 2. Jedan od razloga za to je visok udio flavonoidne skupine polifenola u tamnoj čokoladi.

Dr. Mosley preporučuje da posegnemo za ovom užinom ako tijekom dana osjetimo pad koncentracije i razine energije.

Pročitajte više