Uobičajena navika povezana sa 740.000 slučajeva raka godišnje, upozoravaju onkolozi

Foto: Shutterstock

Svi se ponekad želimo opustiti uz čašicu omiljenog alkoholnog pića. Ipak, ako nam to prelazi u naviku, liječnici imaju loše vijesti jer je pijenje alkohola povezano s nekoliko različitih vrsta raka. Također su otkrili da je konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

"Studije pokazuju da većina Amerikanaca nije svjesna povezanosti konzumacije alkohola i raka. Jasno je da je potrebna dodatna edukacija", kaže onkolog Jamie L. Koprivnikar za Parade.

Studija iz 2020. godine pokazala je da je alkohol povezan s 4 posto svih novih dijagnoza raka u svijetu. To možda ne zvuči puno, ali zapravo je riječ o oko 740.000 slučajeva.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već dugo savjetuju da pijenje alkohola povećava rizik od raka usta i grla, raka grkljana, raka jednjaka i raka debelog crijeva te da je pijenje tri ili više alkoholnih pića dnevno povezano s povećanim rizikom od raka želuca i gušterače.

Samo jedno alkoholno piće može povećati rizik od visokog krvnog tlaka

"Iako je konzumacija alkohola uobičajena društvena pojava, povećava izloženost kancerogenim tvarima povezanim s rakom dojke", ističe radiolog, dr. Toma Omofoye. Osim toga, dodaje da dosadašnja istraživanja nisu utvrdila nijednu vrstu alkohola kao sigurniju od drugih.

Prema CDC-u, rizik od raka u biti dolazi od načina na koji ljudska tijela obrađuju alkohol, razlažući ga u kemikaliju zvanu acetaldehid, koja može nepopravljivo oštetiti DNK. Budući da kontrolira rast stanica, oštećenje DNK može uzrokovati rast abnormalnih stanica, što rezultira tumorima.

Osim toga, ako smo mislili da je povremena čaša vina uz večeru zdrava, s obzirom na to da postoje studije koje tvrde da su antioksidansi u vinu zdravi, liječnici imaju loše vijesti i po tom pitanju.

"Ranije su studije bile pogrešne, a novija istraživanja otkrila su da ne postoji kardiovaskularna korist povezana s alkoholom. Samo jedno alkoholno piće dnevno može povećati rizik pojedinca za stanja poput visokog krvnog tlaka i nepravilnog srčanog ritma", zaključuje dr. Koprivnikar.

Pročitajte više