Zbog ovog problema sa spavanjem žene imaju dvostruko veći rizik od preranog umiranja

Foto: Pexels

U NEKOM trenutku svima nama se dogodilo da se probudimo usred noći, ali i da se kasnije ne sjećamo da se to dogodilo. No, jeste li znali da takva kratkotrajna i nesvjesna buđenja kod žena povećavaju rizik od preranog umiranja?

Riječ je o pojavi koja se naziva nesvjesnom budnošću ili "kortikalnim uzbuđenjem".

Nesvjesno buđenje može se dogoditi kad nam buka ili drugi vanjski čimbenici poremete san. Kao rezultat toga, naša tijela postaju oprezna zbog doživljenih strahova i stresa.

U studiji iz travnja objavljenoj u European Heart Journal, istraživači navode da se nesvjesno buđenje javlja "spontano ili se izaziva poremećajem disanja tijekom spavanja (SDB) i periodičnim pokretima udova tijekom spavanja". Primjeri toga uključuju bol, temperaturu, svjetlost i promet. Unutar studije istraživači su otkrili paralele između nesvjesne budnosti i povećanog rizika od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, uglavnom kod žena.

Što uzrokuje nesvjesnu budnost?

Prema istraživaču i izvanrednom profesoru, dr. Dominku Linzu s kardiološkog odjela Sveučilišnog medicinskog centra Maastricht u Nizozemskoj, uobičajeni okidač za noćno uzbuđenje je opstruktivna apneja u snu kod koje se zaustavlja disanje, a sustav uzbuđenja osigurava aktivaciju našeg tijela da promijeni položaj spavanja i da se ponovno otvore gornji dišni putevi", objasnio je dr. Linz u studiji. Naravno, utjecati mogu i ranije spomenuti vanjski čimbenici.

Kako se studija usredotočila na ukupno 8000 muškaraca i žena, istraživači su primijetili da nesvjesna budnost bez sumnje puno više utječe na žene, piše Independent.

Nadalje, studija je primijetila da su žene koje su doživljavale nesvjesnu budnost kroz dulje vremenske okvire imale dvostruko veće šanse da "umru od kardiovaskularnih bolesti" tijekom perioda praćenja "od 6 i 11 godina" u usporedbi s općom populacijom žena.

Kako možete znati jeste li doživjeli nesvjesnu budnost?

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju je to koliko ste idućeg dana umorni. Obično se ljudi kod kojih se javlja ovaj problem ujutro osjećaju iscrpljeno i umorno.
 

Pročitajte više