Žena kojoj je dijagnosticiran rak krvi dijeli uobičajeni simptom koji je ignorirala

Foto: Shutterstock

TAYLOR Davis neko je vrijeme osjećala vrtoglavicu, ali ju, kako kaže, nije doživljavala ozbiljno, nego ju je povezivala s vježbanjem u teretani. Naime, tada 20-godišnja Davis bila je vrlo aktivna te je vježbala gotovo svaki dan pa je mislila da se vrtoglavica javlja zbog iscrpljenosti. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije počela je primjećivati i neke druge simptome kao što su kašalj, otekline na licu, nagli gubitak tjelesne težine i modrice za koje nije znala kada su nastale.

Kako donosi britanski Daily Mail, to ju je natjeralo da ipak posjeti liječnika koji joj je dijagnosticirao limfom (vrsta raka krvi) te tumor na plućima. Ubrzo nakon toga podvrgnuta je kemoterapiji, a trenutno je njezin karcinom u remisiji. Svoju je priču podijelila kako bi upozorila druge ljude na simptom vrtoglavice koji većina ignorira, a ne bi smjeli.

''Imala sam samo 20 godina i nisam ni pomišljala na to da bih mogla imati rak. Osim toga, otkad znam za sebe, bavim se sportom i uvijek sam se hranila zdravo, zbog čega me dijagnoza šokirala. Sada sam u redu, redovito odlazim na kontrole i to je to'', rekla je Davis.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, preko 80 tisuća ljudi u SAD-u godišnje dobije dijagnozu limfoma, inače najčešćeg raka kod tinejdžera i mladih odraslih osoba. Ova se vrsta raka pojavljuje kada se bijele krvne stanice u limfnom sustavu nekontrolirano počnu širiti, izazivajući simptome i, u kasnijim fazama, uzrokujući gašenje organa.

Rak može brzo rasti i često se ne dijagnosticira na vrijeme, što dodatno otežava njegovo liječenje. Nejasno je zašto je rak češći kod mladih ljudi, ali znanstvenici kažu da bi to moglo biti povezano s virusnim ili bakterijskim infekcijama koje uzrokuju štetne mutacije stanica.

Pročitajte više