Znanstvenici kažu da joga može pomoći astmatičarima

Foto: Pexels

JOGA i vježbe disanja mogu poboljšati funkciju pluća kod odraslih s astmom, pokazuje analiza.

Astma je kronična bolest pluća koja uzrokuje simptome kao što su kašalj, teško disanje, nedostatak zraka i stezanje u prsima. Ranije se smatralo da vježbanje može izazvati simptome astme ili pogoršati napade, ali nova istraživanja pokazuju da zapravo joga, u kombinaciji s aerobnim vježbama kao što su brzo hodanje ili plivanje, može pomoći.

Tim s kineskog sveučilišta Henan Normal analizirao je rezultate 28 ispitivanja u kojima je sudjelovalo 2155 ljudi s astmom i ispitao učinke različitih vrsta treninga. Otkrili su da tehnike disanja, opuštanje, joga i tjelovježba pomažu u poboljšanju funkcije pluća – uključujući količinu zraka koju osoba može izdahnuti u jednom dahu.

"Čini se da je trening disanja u kombinaciji s aerobnim treningom i treningom joge posebno koristan jer nudi potencijalne načine za učinkovite pristupe liječenju", rekao je vodeći autor studije Shuangtao Xing.

Studija, objavljena u časopisu Annals of Medicine, poziva na daljnja ispitivanja kako bi se ispitale različite tehnike treninga kod pacijenata s astmom.

Pročitajte više