Žrtva seksualnog zlostavljanja otkrila 10 savjeta kako se izboriti s traumama

Foto: Pexels

LJUDI često traume povezuju isključivo uz tjelesne ozljede, ali one se mogu manifestirati fizički i mentalno. Štoviše, trauma se može dogoditi kada netko gleda ili mu se govori o traumatičnom događaju - čak i ako mu se to nije izravno dogodilo. Za liječenje bilo koje vrste traume potrebno je vrijeme i strpljenje, kao i prilagodljivost.

Priču o vlastitoj traumi je za The Mighty ispričala Kelly M.

"Život mi je započeo traumatično, u određenom smislu. Rođena sam 10 tjedana prerano, zajedno sa sestrom blizankom. Prvih šest tjedana provela sam u inkubatoru, nesposobna za samostalno disanje. Bila sam odvojena od roditelja i sestre, što mislim da utječe na moj svakodnevni život i danas kada sam 26-godišnjakinja", započela je svoju priču.

"Kasnije u životu, u djetinjstvu i tinejdžerskim godinama, doživjela sam nasilje i seksualno zlostavljanje, kao i nesreću u kojoj me udario automobil. Sve su mi te stvari bile izuzetno traumatične, čak iako to tada nisam priznavala", prisjetila se.

Traume su se nastavile nizati i u odrasloj dobi. U jednoj fazi života si je redovito namjerno izazivala bol, a iako se danas puno bolje ponaša prema svoje tijelu, ta su sjećanja i dalje traumatična.

Često su joj se u misli vraćala traumatična sjećanja, a imala je problema i s konstantnim noćnim morama. Nekoliko puta su joj dijagnosticirali PTSP te nije vjerovala da se može izboriti s njime. Ipak, odlučila je otići u ustanovu za liječenje PTSP-a i depresije, gdje je prošla kroz cijelu terapiju. No, pravi posao ju je čekao tek kada se vratila kući. Od tada svakodnevno donosi odluku da će se suočiti s vlastitim traumama, a za The Mighty je otkrila i 10 savjeta kojih se i sama pridržava te koji joj najviše pomažu:

1. Radikalno prihvaćanje stvari koje su se dogodile, ali i spoznaje da je sada na sigurnom. 

2. Suočavanje s traumom, umjesto izbjegavanja. Primjerice, prelazak ulice usprkos tjeskobi zbog sjećanja na to da ju je prije 10 godina udario automobil.

3. Razgovor s terapeutom.

4. Kreativno pisanje.

5. Razgovor sa svojim "unutarnjim djetetom" ili verzijom sebe iz vremena kada je doživjela traumu.

6. Uzimanje lijekova za poremećaje mentalnog zdravlja.

7. Lagana tjelovježba.

8. Biti ljubazan, raditi nešto za nekoga drugoga.

9. Pronalaženje novih hobija. 

10. Druženje, povezivanje s drugima i pronalazak razloga za smijeh i radost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.