12 činjenica o njemačkom ovčaru koje možda niste znali

Foto: Pixabay

NJEMAČKI ovčari su nedvojbeno simpatični, ali postoji nekoliko stvari koje možda ne znate o ovoj pasmini.

1. Kapetan njemačke vojske, Max Von Stephanitz, prvo je 1899. godine registrirao njemačkog ovčara u Njemačkoj. Pasmina je nastala križanjem pastirskih pasa, kako bi se razvio službeni pas.

2. Njemački ovčari u početku su se koristili za okupljanje ovaca u stado i zaštitu od grabežljivaca. U toj ulozi su izvrsni zbog nekoliko osobina, uključujući brzinu. Njemački ovčar može brzo prijeći kratke udaljenosti i trčati do 48 km/h.

3. Njemački ovčari su sjajni obiteljski ljubimci. Odani su svojoj obitelji i vrsni psi čuvari. 

4. Riječ je o jednoj od najsportskijih pasmina na svijetu. Također su vrlo inteligentni i mogu se istrenirati da rade gotovo sve. Njemački ovčari zauzimaju treće mjesto kao najpametnija pasmina pasa kad su u pitanju radna inteligencija i poslušnost. Potrebno im je osam do 12 tjedana da nauče osnovne naredbe, kao što su sjedni, lezi i pusti.

5. Njemački ovčar ima meko, dvoslojno krzno. Sastoji se od guste dlake i duže, guste poddlake. Pasmina može imati srednje dugu ili dugu dlaku. Dvostruka dlaka pomaže im da im ljeti bude hladno, a zimi toplo.

6. Prema Američkom kinološkom klubu, njemački ovčar dolazi u 11 boja, uključujući crnu, crno-smeđu, srebrnu, crvenu, bijelu i sivu.

7. Posebna karakteristika njemačkog ovčara su njegove prepoznatljive šiljaste uši. Međutim, ovi se psi rađaju sa spuštenim ušima. Uši šteneta njemačkog ovčara obično se počnu dizati kada su stari oko četiri do pet mjeseci.

Za to vrijeme mišići i hrskavica koji podupiru uši postaju jači. To se obično događa nakon što štene završi razdoblje nicanja zuba.

8. Njemački ovčari imaju dobar njuh. Imaju oko 225 milijuna mirisnih receptora i mogu prepoznati mirise s udaljenosti od 1.6 kilometara. Osim toga, njemački ovčari mogu osjetiti miris do 12 metara pod zemljom i do 24 metra pod vodom.

9. Njemački ovčar ima jedan od najsnažnijih ugriza među pasminama pasa. Mogu napraviti pritisak do 16.41 bara. Kao takvi, smatraju se jednom od najopasnijih pasmina u SAD-u.

10. Njemački ovčari zahtijevaju redovito četkanje, a njihovo krzno nalazit ćete posvuda. Mijenjaju dlaku dva puta godišnje. Zimi skidaju poddlaku kako bi naraslo deblje i toplije krzno, dok ljeti rade mjesta za tanje.

11. Ovi psi zahtijevaju stalnu mentalnu stimulaciju i vježbu. Njemački ovčari trebaju najmanje dva sata mentalne i tjelesne vježbe svaki dan. 

12. Štenci njemačkog ovčara ne traže vježbe koliko odrasli psi jer pretjerano vježbanje može dovesti do problema sa zglobovima i pokretljivošću. Budući da su njemački ovčari osjetljivi na displaziju kukova, najbolje je držati se umjerenih aktivnosti u ranim fazama.

Pročitajte više