5 učinkovitih načina kako da spriječite mačku da grebe ili urinira po tepisima

Foto: Shutterstock

GREBE li vaša mačka tepihe ili ih koristi kao svoj wc?

Ako je tako, ovih nekoliko savjeta bit će vam od velike pomoći, a vašeg ljubimca neće povrijediti ni u kojem slučaju.

1. Miris
 
Mačke ne vole jake mirise, čak ni one koji su ugodni ljudima, jer njihov je njuh vrlo osjetljiv. Eterična ulja prirodni su mirisi izrađeni od biljaka. Lavanda, naranča, limun i metvica mogu se odlično iskoristiti i u ovom slučaju: vašeg će ljubimca držati podalje od tepiha, a tepisima dati svjež miris. Pomiješajte 20 kapi eteričnog ulja sa šalicom vode. Ulijte to u bočicu za sprej, dobro promiješajte te posprejajte po tepisima.
 
2. Podloga
 
Neke podloge vrlo su neugodne za mačke i njihove šape, kao npr. ljepljiva traka ili aluminijska folija. Pa ako vaš ljubimac ima određeno mjesto na tepihu koje voli grebati ili obavljati nuždu, na njega postavite takav materijal, zbog čega će vaša mačka dobro razmisliti hoće li se ponovno približiti tom mjestu.

3. Iznenađenje
 
Bočicu za sprej možete iskoristiti i tako da u nju ulijete malo vode pa svaki put kad svoju mačku uhvatite u grebanju ili uriniranju po zabranjenim područjima, lagano ju poprskate. Iako ova metoda zahtjeva stalnu budnost, vaš krzneni prijatelj tako će najbrže povezati svoje ponašanje s neugodnim posljedicama, u ovom slučaju vodom. Savjet: nemojte joj pokazivati da imate tu bocu, kako bi odvraćanje povezala s tepihom, a ne vama. Ako se ne želite koristiti vodom, zveckajte s nečim ili plješćite rukama.

4. Pregrade
 
Jednostavno blokirajte svom ljubimcu približavanje određenom području, uz pomoć raznih pregrada. Npr. naslažite oko tog područja limenke. Tako on neće moći doći do njega, a da ih ne sruši. Zvuk zveckanja istih mogao bi ga preplašiti ili biti vrlo neugodan za njegove uši, zbog čega će mačka početi izbjegavati ta područja.
 
5. Alternativa
 
Za mačke koje vole grebati, nabavite ili izradite grebalice te ih postavite na omiljeno mjesto ili više njih po kući. Ako je u pitanju uriniranje, za početak promijenite podlogu, premjestite kutiju na neki drugi kraj prostorije ili ju još češće čistite ili se posavjetujte s veterinarom, ako ništa od toga ne upali.

Pročitajte više