5 zanimljivih činjenica o Maine Coon mačkama

Foto: Shutterstock

UPOZNAJTE bolje najveće domaće mačke na svijetu.

1. Najveće domaće mačke
 
Maine Coon mačke, kao najveće domaće mačke na svijetu, mogu težiti od 4-8 kilograma, a mogu postići duljinu i do 1 metar, a dolaze u oko 75 različitih kombinacija boja.
 
2. Društvenost
 
Ova vrsta mačke još se naziva "psima u mačjem svijetu", a to je i zbog svoje društvenosti te želje za interakcijom s ljudima. Vrlo su prijateljski nastrojene mačke, odane i zaigrane te se odlično slažu s djecom i ostalim ljubimcima. Mogu se također i trenirati, kao npr. da donesu lopticu i slično.
 
3. Glasanje
 
Maine Coon mačke manje će mijaukati, a više se koristiti drugim vrstama vokalizacije, kao npr. mješavinom mijaukanja i predenja. Tu je i zvuk nalik cvrkutu, koji se obično javlja kada mačka vidi plijen ili općenito želi nešto uhvatiti.
 
4. Voda
 
Za razliku od većine mačaka, ove mačke vole vodu. Njihovo vodootporno krzno ne samo da im pomaže preživjeti hladnija vremena, već im ono omogućuje da budu učinkoviti plivači.
 
5. Rakuni
 
Jedno je sigurno: ove mačke nisu nastala križanjem mačaka i rakuna, zbog "coon" u imenu, iako ima i nešto sličnosti u krznu tih dviju životinja.
 

Pročitajte više