Crnoglava papiga: Šarena ptičica porijekom iz Afrike

Foto: Shutterstock

CRNOGLAVA papiga (Agapornis personata) potječe iz Afrike, točnije, iz Tanzanije i Kenije gdje živi uzduž riječnih korita. Naziva se, prema svom latinskom nazivu, i personata. Dugačka je oko 14,5 centimetara.

Ova papiga specifična izgleda ima žuta prsa te crveni kljun na crnog glavi, što izgleda vrlo upečatljivo. Leđa i krila su zeleni, a vrhovi letnih pera crni. Trtica je plava, a rep zelen za žućkastim nijansama pri korijenu. Trbuh im je zelen, a izražen je bijeli kožni prsten oko očiju.

Tako izgledaju crnoglave papige u divljini, ali uzgojem su dobivene brojne nove boje, a ima i albino mutacija. Kod nas zbog visoke cijene uglavnom nema takvih boja.

Crnoglava papiga najbolje funkcionira u paru, koji ne moraju nužno sačinjavati papige različita spola, i u što većoj krletki. Voli toplo vrijeme i zimi treba posebno paziti da joj ne bude prehladno.

Mlade su papige nešto bljeđih boja, pogotovo perje na glavi koje će kasnije potamnjeti. Vole se kupati i hrane se uobičajenom hranom za papigice, a posebno vole banane. Žive do 12 godina.

 

Pročitajte više