Kako je napušten, ozlijeđen i izgladnio pit bull promijenio život jednoj obitelji

Ilustracija: Shutterstock

GRAĐEVINSKI upravitelj Jan Jeffries podijelio je s javnošću putem stranice Vetstreet prekrasnu priču o pit bullu koji je njemu i njegovoj obitelji promijenio život.

U studenom 2009. godine Jeffries se vraćao s napornog radnog dana na gradilištu kada je vidio sukob i borbu dvaju pit bullova s čoporom divljih lutalica. Zatrubio je i rastjerao pse, ali je primijetio da je mladi mužjak teže ozlijeđen. Stao je kako bi mu pružio pomoć, a pas mu je bez pitanja uskočio u automobil. Kako je imao dvoje male djece i već dva psa, nije uzeo umiljatog psa sa soboml. Otišao je do ljekarne te psu pružio prvu pomoć, nahranio ga i napojio.

Kada se vratio, popustio je i uzeo psa sa sobom. Kako je napisao, dobroćudnom je pit bullu putem do doma govorio o svojoj obitelji i psima te o tome kako se prema njima mora lijepo ponašati. "I dan danas vjerujem da je slušao i razumio svaku riječ. Povezali smo se i međusobno se razumijemo", napisao je Jeffries.

Mason bio u vrlo lošem stanju

Odveo ga je veterinaru jer je shvatio da je pas u lošijem stanju nego što je mislio. Jedan zub mu je bio truo, imao je duboke posjekotine, neke novije, neke starije, kao i kandžu koja mu je urasla u meso. Usprkos svemu tome, bio je jako pristojan.

Sa suprugom je odlučio privremeno uzeti psa, dok mu ne nađu trajni dom. Međutim, pit bull koji je ubrzo dobio ime Mason toliko im se uvukao pod kožu da su već za dva dana odlučili da ostaje kod njih zauvijek. Odlično se sprijateljio s drugim psima u obitelji, a, kada je pokazao agresivnost prema jednoj mački, obitelj je nabavila mačića kako bi se Mason naviknuo i na mačke. Sada se s mačkom mazi i spava.

Godinu dana imao noćne more


Oporavak je potrajao, ali ubrzo je Mason postao snažan mladi pas koji nije mogao zaspati nigdje drugdje osim u krevetu Janova sina Connora. Mason je prvu godinu u njihovu domu imao noćne more, cvilio, ritao se i lajao u snu. Njegove su se more s vremenom prorijedile i nestale.

Kako autor sam ističe, nikada nije htio imati pit bulla. "Otkad imamo Masona, otkrio sam da te snažne životinje mogu biti pune ljubavi, odane i drage. Međutim, velike su i uzgajane kako bi im se istaknule određene karakteristike", napominje. "Ne smijete nikada automatski pretpostaviti da su svi pit bullovi dobroga temperamenta. Znam dovoljno da treba s oprezom prilaziti psu kojega ne poznajem. Tako treba postupati ne samo s pit bullovima, nego sa svakim psom", istaknuo je te dodao da ne može zamisliti svoju obitelj bez Masona.

Obitelj odlučila pomagati pit bullovima

Štoviše, Mason je Jana i njegovu suprugu potaknuo da počnu pružati šansu i drugim pit bullovima koji vrlo teško pronalaze privremeni i trajni dom zbog svoje reputacije pa pružaju privremeni dom napuštenim životinjama, s naglaskom na pit bullove. Trenutno imaju ženku Mackenzie koja je vrlo uplašena te, poput Masona, ima noćne more svaki put kad utone u san. "Jednoj po jednoj, pokazat ćemo tim dosad neželjenim životinjama ljubav koja im treba da postanu sretan dodatak nekoj obitelji. A Mason u tome igra veliku ulogu jer pomaže drugim psima da se aklimatiziraju", završio je.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Pročitajte više