Kartuzijska mačka: Ljubimica prekrasnoga krzna i odličnih lovačkih sposobnosti

Foto: Shutterstock, culturcat.com

KARTUZIJSKA je mačka umiljata i snažna te odličan lovac. Prepoznatljiva je po specifičnom, prekrasnom krznu.

Izgled

Ova je mačka uvijek jednobojna, u plavim i sivim nijansama. Masivne je građe, jakih, kraćih nogu i velikih šapa te vrlo snažna. Njuška joj izgleda kao da se stalno smije i ima jantarne oči. Najpoznatija je po kratkom, mekanom, gustom dvostrukom i vodootpornom krznu. Živi od 10 do 12 godina i teži od tri do šest kilograma.

Porijeklo

Ova se pasmina prvi put u književnosti spominje već u 16. stoljeću, a u službenim dokumentima u 18. stoljeću. U razdoblju 1. i 2. svjetskoga rata pasmini je prijetilo izumiranje, ali su je uzgajivači održali na životu.

Temperament



Ove su mačke vrlo tihe, rijetko mijauču, a nekad su i posve nijeme. Inteligentne su i može ih se naučiti upaliti i ugasiti radio ili hvatati bačene predmete i slične trikove. Nisu agresivne, posebno su privržene jednom vlasniku, vole putovati i vrlo su dobroga zdravlja. Odličan je lovac pa je vrlo cijenjena i na posjedima.

Zanimljivosti


Kartuzijsku mačku posjedovali su francuska spisateljica Colette koja joj je i posvetila djelo La Chatte, pjesnik Charles Baudelaire, koji je u svojim Cvjetovima zla također spominjao mačku, te predsjednik Charles de Gaulle kojega je mačak Gris-Gris pratio iz sobe u sobu.

Sve kartuzijske mačke rođene u istoj godini imaju službena imena koja počinju istim slovom. To se pravilo odnosi na sve francuske mačke s pedigreom.

Colette sa svojom kartuzijskom mačkom

Pročitajte više