Italija zabranjuje jogu sa štencima, tvrde da je štetna za životinje

Foto: Profimedia

Talijansko ministarstvo zdravstva zabranilo je satove “joge sa štencima”, rekavši da bi u njoj trebali sudjelovati samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

U objavi od 29. travnja, ministarstvo je reklo da je svjesno da organizatori često "posuđuju" štence od uzgajivača. Ali budući da joga sa štencima "poboljšava dobrobit", treba je smatrati nekom vrstom "terapije uz pomoć životinja", koju po zakonu mogu provoditi samo odrasle životinje, piše BBC.

"Puppy yoga" obično uključuje štence koji se slobodno kreću tijekom sata joge i ponekad su uključeni u poze koje korisnici izvode, a često nakon sata joge slijedi igra sa štencima. Ministarstvo je zatražilo od regionalnih vlasti da izvrše provjere kako bi osigurali da se satovi joge sa štencima ne održavaju.

Fizički i psihički stresno iskustvo za životinje

U priopćenju, talijanski Nacionalni odbor za zaštitu životinja pozdravio je odluku. Citirao je stručnjakinju za pse Giusy D'Angelo koja je rekla da je joga sa štencima "fizički i psihički stresno iskustvo" za životinje. Također je rekla da postoji rizik da se sudionici zanesu i posvoje životinje.

"Ljude preplavi val emocija nakon što su doživjeli osjećaj ugode iz neposredne blizine psića. To ih može navesti da donesu odluku bez stvarnog razmišljanja o implikacijama i posljedicama", rekla je D'Angelo.

Također je upozorila da se psići koji se koriste na satovima joge često ne prevoze na siguran način, a organizatori im ponekad ne daju dovoljno vode za piće. "Ova vrsta aktivnosti je štetna za dobrobit pasa i donosi financijsku prednost samo onima koji vode tečajeve", dodala je.

Prošlog srpnja britansko Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) pozvalo je ljude da razmotre aktivnosti koje su alternative puppy yogi. Iako organizatori tvrde da psići uživaju u druženju povezanom s drevnom indijskom vještinom, RSPCA tvrdi da kod joge sa štencima "ne postoji ništa što bismo smatrali korisnim za te životinje".

Pročitajte više