Kopa li vaš zec tamo gdje mu je zabranjeno? Ponudite mu alternative!

Foto: Shutterstock

KOPANJE je prirodno za zečeve. Kako biste preduhitrili zeca da kopa po tepihu i ako želite preduhitriti bilo koje drugo destruktivno ponašanje, trebate zecu dati mogućnost kopanja po nečemu drugom.

1. Omogućite alternative 
 
S obzirom da vaš zec ima prirodnu potrebu kopanja, osigurajte mu nešto gdje će to moći raditi. Napravite prostor za kopanje, koristeći duboku kartonsku kutiju (jednu stranu izrežite ili napravite rupu, kako bi zec mogao bez poteškoća ulaziti i izlaziti iz kutije). Postavite deblji sloj isjeckanog papira, sjena ili zemlje (iako postoji rizik od nereda) u kutiju. Možete čak zatrpati i nekoliko igračaka ili poslastica, kako bi kopanje učinili još interesantnijim. Također, možete koristiti manje kutije ili posude. Dobra će biti i trava, bez kemikalija. 
 
2. Osigurajte svoj dom 
 
Zaštitite mjesta u svom domu na kojima zečevi vole kopati (kutevi i mjesta ispod vrata su im posebno zanimljivi). Možete ih obložiti pleksiglasom, plastičnom podnom podlogom, linoleumom, podnim trakama, teškim ili travnatim podlogama ili možete pomaknuti namještaj, kako biste blokirali omiljene dijelove za kopanje. Ako primijetite da vaš zec kopa po namještaju, prekrijte ga debljim i težim pokrivačima. Nemojte dozvoliti da se slobodno kreće po cijelom stanu, barem ne u početku.
 
3. Promatrajte i preusmjeravajte 
 
Vaš zec ne zna instinktivno da ne smije kopati po namještaju ili podu pa ga to morate naučiti. Promatrajte zeca tijekom igre u početku. Počnite s tom praksom čim dovedete zeca u kuću, kako biste spriječili loše navike. Kad god zec počne kopati gdje mu nije dozvoljeno, recite mu odlučno "ne", ali nemojte vikati, pljesnite rukama (ili nogom o pod) da privučete njegovu pažnju, a zatim ga premjestite u kutiju za kopanje. 
 
4. Imajte strpljenja 
 
Bit će potrebno neko vrijeme da zec shvati vašu poruku pa morate imati strpljenja. Nikada ga nemojte udarati. Ako se uporno vraća i kopa po stvarima po kojima ne bi smio, umjesto da kopa po kutiji koja je za to predviđena, vratite ga na neko vrijeme u kavez. S vremenom će imati sve manju potrebu za kopanjem. 
 
5. Sterilizacija 
 
Sterilizacija pomaže u sprječavanju destruktivnog ponašanja, uključujući kopanje i glodanje.

Pročitajte više