Kupanje papagaja: Zašto je važno i kako ga izvesti?

Foto: Shutterstock

KUPANJE ili tuširanje papagaja vrlo je važan dio njihove higijene. Za papagaja kupanje predstavlja proces pomoću koga održavaju svoju kožu i perje u dobrom stanju.

Papagaj će radije prihvatiti neku vrstu simulacije kiše prilikom tuširanja, nego da mu direktno prskate vodom u lice. Znat ćete voli li vaš papagaj ovakav tretman jer ako mu se ne bude svidio, pokušat će pobjeći, a ako mu bude lijepo, ostat će na mjestu i možda mahati krilima ili čak pjevušiti od zadovoljstva.

Budite strpljivi

Različite vrste papagaja različito reagiraju na kupanje i zato morate biti vrlo strpljivi. On ili ona će nakon nekog vremena biti zainteresirani za kupanje, tuširanje ili kadicu s vodom. Vaš papagaj može biti u opasnosti ako bude pokušao poletjeti nakon što se cijeli smočio, zato bi možda najbolje bilo da ga držite što bliže podu kada ga tuširate.

Možete i postaviti vodu u kavez i ostaviti pticu da sama obavi posao, što je najprirodniji postupak koji omogućava pticama da se čiste kada god žele.

Uvijek pokušajte da kupanje bude u pravo vrijeme zato što vašem papagaju treba vremena da se osuši prije nego što ode na spavanje. Voda je sve što je potrebno da vaš papagaj ostane čist, ali pazite da ga ne kupate hladnom vodom zato što mu to može biti šok. Nikada nemojte koristiti sapun osim ako niste profesionalac ili ako ne čistite pticu uprljanu naftom, piše portal Životinje.rs.

Pročitajte više