Mačke i psi kao prijatelji: šest načina kako naučiti psa i mačku da se slažu

 Foto: Shutterstock

 
POZNATA izreka proširila se u društvu i stvorila uvjerenje da se psi i mačke ne slažu. To je donekle točno, ali veterinari smatraju da se tolerancija između psa i mačke može naučiti. I psi i mačke su društvene životinje, ali ako nemaju međusobni kontakt u ranom razvoju biti će preplašeni, neće znati kako komunicirati i neće se slagati. Uz neke trikove i puno strpljenja možete ih naučiti da žive zajedno.
 
1. Socijalizacija
 
Idealno vrijeme za socijalizaciju psa je s navršenih 3 mjeseca, dok mačje počinje sa dva tjedna i završava sa sedam do osam tjedana starosti. Ako se mačka i pas dobro upoznaju i naviknu na druge vrste u najranijoj dobi, lakše će se kasnije prilagoditi i naučiti drugi životinjski jezik.
 
2. Udomljavanje
 
Pomoći će ako je životinja već bila izložena životu s drugim životinjskim vrstama. Zato je dobro drugu životinju uzeti iz azila, gdje su sve životinje zajedno, pa će pas lakše prihvatiti mačku, voljet će je ili će je ignorirati.
 
3. Odvojite ih
 
Kada nova životinja tek dođe u vašu kuću, staru odvojite u zasebnu prostoriju. Tako će te izbjeći fizički kontakt i dopustiti im da se prvo naviknu na međusobne mirise i zvukove. Pazite da životinja koju ste odvojili ima sve što joj treba (igračke, kutiju s pijeskom, vodu) i da joj posvećujete dovoljno pažnje. Postupno otvarajte vrata kako bi dozvolili mali kontakt.
 
4.Upoznajte ih
 
Jednom kad se i pas i mačka osjećaju ugodno sa životinjom s druge strane vrata, upoznajte ih, a pri tom neka pas bude na uzici. Prije upoznavanja vježbajte sa psom vježbe fokusiranja koje ćete sada primijeniti. Primjerice, neka pas sjedne i pokažite mu nagradu u vašoj ruci. Stavite nagradu pred pseći nos, zatim je podignite do svog oka, pa opet pred psa. Dajte mu nagradu ako je pogledao u vas. Tako ćete naučiti psa da pažnju usmjeri na vas, a ne na mačku.
 
5. Zaustavite agresivno ponašanje
 
Ako ipak dođe do sukoba, smjesta razdvojite životinje i pokažite im kako je takvo ponašanje neprihvatljivo. 
 
6. Potaknite dobro ponašanje
 
Kada su životinje zajedno, nagradite ih. To će ih naučiti da se dobre stvari događaju za njih dok je druga životinja u blizini. Poslastice koristite kako bi naučili mačku da se ne boji psa, a psa da se lijepo ponaša kad je mačka u blizini.
 
Kada su se životinje upoznale i uspješno savladale taj početni korak, trebate im osigurati miran suživot.
 
Neka mačka ima dovoljno prostora za skrivanje i penjanje kako bi se mogla sakriti od psa ako je gnjavi ili jednostavno ako želi da je se ne dira.
 
Ne hranite ih zajedno. Čak i onaj pas koji se najbolje ponaša u mačjem društvu, može pokazati znakove agresije ako se mačka približi njegovoj zdjeli s hranom. Zato odvojite njihove zdjelice i vrijeme hranjenja.
 
Iz samo njima znanog razloga, psi na sadržaj mačjeg pijeska gledaju kao na poslasticu. Ali jedenje mačjeg izmeta može stvoriti zdravstvene probleme, kao što je proljev. Za mačku ne mogućnost pristupa pijesku može biti stresna i dovesti do toga da mokri po kući. Kutije s pijeskom držite tamo gdje samo mačka ima pristup.
 
Svaka životinja ima svoju osobnost i s vremenom ćete naučiti prepoznavati kad su se zasitili jedan drugoga. Ako su ranije imali agresivne ispade kada su zajedno u istoj prostoriji, pokušajte ih držati stalno razdvojene i nikada bez nadzora. 
 
Ne silite ih da se igraju zajedno, ali ih možete potaknuti pozitivnim stavom. Kada su obje životinje zajedno u istoj prostoriji, posvetite im puno pažnje. I nagradite spontano ponašanje. Ako pas prijateljski priđe mački, nagradite ga i obrnuto. Pozitivnim stavom i davanjem nagrada samo onda kada su zajedno ohrabrit ćete ih  i potaknuti na zajedničko druženje.   

Pročitajte više