Mađarska vižla: Snažan i senzibilan lovački pas oštrih osjetila i inteligencije

Foto: Shutterstock

MAĐARSKA vižla snažan je lovački pas atletske građe, vrlo dobroga i senzibilnoga karaktera, oštrih osjetila i inteligencije.

Izgled

Visoka je od 53 do 64 centimetara, a teška od 18 do 30 kilograma, s time su mužjaci nešto krupnije građe od ženki. Krzno je kratko, oštro i jednobojno, u različitim nijansama bakrene ili tamnozlatne boje.

Ima glavu tipičnoga lovačkoga psa, širokoga čela i duge, lijepo oblikovane njuške. Oči su im često žute ili narančaste.

Porijeklo

Mađarska vižla je stara i cijenjena pasmina koja se prvi put u dokumentima spominje već u 14. stoljeću, a njeni su preci živjeli s mađarskim plemenima još u 10. stoljeću. Bila je omiljena pasmina tamošnje aristokracije koja ju je brižno uzgajala pa nema prevelikog utjecaja križanja s drugim pasminama. Formalno je priznata u 19. stoljeću. Ranije se koristila za lov na divljač, a sada je uglavnom ljubimac.

Karakter



Ovaj je pas pun energije, ali uravnotežen i oprezan. Ipak je druželjubiv, voli djecu i igru. Međutim, za malenu je djecu ponekad preživahan. Treba mu mnogo vježbe, aktivnosti i dresure da ne bi postao destruktivan. Voli druge pse, ali zbog lovačkoga nagona nije pouzdan u blizini manjih životinja.

Zanimljivosti


Mađarska je vižla predak weimarskoga ptičara, njemačkih ptičara i dugodlake vižle.

Pročitajte više