Njuh kod mačaka: Vrlo osjetljivo i snažno osjetilo

Foto: Shutterstock

IAKO miris njene hrane određuje hoće li je mačka pojesti ili ne, mačji je nos daleko svestraniji organ njuha te ne služi samo za identificiranje hrane. Zapravo, ima izrazito važnu ulogu u mačjim odnosima - seksualnim i društvenim - pa ako je mačje čulo njuha na bilo koji način oštećeno, mogla bi se početi ponašati na potpuno nemačji način.

Budući da njen nos sadrži višestruko veće područje malenih receptora (oko 19 milijuna živčanih završetaka) od nosa čovjeka (u našem ih nosu ima oko pet milijuna), mačke su daleko osjetljivije na mirise od nas. Razlog zbog kog mnoge mačke, na očajanje njihovih vlasnika, radije piju iz lokvica nehigijenskog izgleda nego iz posuda za vodu nabavljenih za njih je taj što ih odbijaju kemijska sredstva kojima mnoge vodovodne kompanije tretiraju vodu (iako ih mi jedva primjećujemo, ili ih uopće ne primjećujemo), a možda im se također ne sviđa miris deterdženta za pranje - još jedna stvar neprirodnog mirisa.

Mačke ne reagiraju snažno samo na mirise iz hrane i vode pa tako miris ženke koja se tjera privlači mužjake iz velikih udaljenosti. Smatra se da su u prvom redu seksualni mirisni signali odgovorni za njihov katkad neobičan izgled, pri čemu uzdignu gornju usnu i otvore usta tako da se vide sjekutići, a u njihovim se očima cijelo vrijeme nalazi odsutan, sanjarski izraz.

Obilježavanje "imovine" vlastitim mirisom

Takva grimasa omogućuje posebno primamljivom mirisu da prođe kroz kanal na nepcu iza sjekutića i stigne do Jacobsonovog organa, koji se sastoji od dviju vrećica u kojima se nalaze receptori za primanje mirisa i njihovo slanje na analizu u mačji mozak. Kad mačka trlja svoju glavu ili bradu uz vašu nogu ili ruku, to nije samo demonstracija njene ljubavi prema vama, već vas istovremeno obilježava kao svoju imovinu i s vama razmjenjuje mirisne signale.

Zajedno s onim smještenim na mačjim sljepoočnicama, bradi i u uglovima usana, postoje lojne žlijezde u bazi njenog repa i oko anusa, a one stvaraju jedinstveni miris mačke. Dok se trlja o vas, ona svoj individualni miris prenosi na vašu kožu ili odjeću, a kad se odmakne i počne se žustro prati, ne vrijeđa vas nastojanjem da što brže ukloni svaki trag vašeg tjelesnog mirisa sa svog krzna - mada je svakako moguće da nastoji vratiti vlastiti mirisni status - već omogućava okusnim pupoljcima na svom jeziku da uživaju u vašem osobnom okusu.

Takve su razmjene mirisa vrlo važne za uspostavljanje zajedničkog "obiteljskog" mirisa zbog kojeg se mačka osjeća ugodno kod kuće. Slično tome, kad mačka fascinirano inzistira na njušenju vaše šake ili odjeće, ona "čita" mirisne poruke koje joj kažu gdje ste bili, što ste radili i s kim. Nažalost, mi smo uglavnom nesvjesni bogatstva mačjeg raspona mirisa pa nam je zaista teško zamisliti do koje mjere miris regulira i obogaćuje mačji život.

Pročitajte više