Znate li zašto psi jedni drugima njuše stražnjice? Evo odgovora

Foto: Shutterstock

KAD SE dva psa sretnu, često stavljaju nos pod rep jedan drugome. A svatko tko živi u kućanstvu s više mačaka reći će vam da mačke redovito njuše stražnjicu drugih mačaka. Zašto onda psi njuše stražnjicu jedni drugima? Ispostavilo se da postoji dobar razlog iza ove opsesije njuškanja.

"Psi mogu odrediti zdravstveno i reproduktivno stanje drugog psa, identificirati što su jeli i općenito doznati sve što ih zanima na osnovu mirisanja stražnjice jedan drugome", rekla je Ellen Furlong, izvanredna profesorica psihologije koja se specijalizirala za životinje na Sveučilištu Transylvania u Lexingtonu, Kentucky za portal Live Science. 

Parenje također igra ulogu. "Mužjaci također mogu provesti više vremena njuškajući ženke radi informacija o njihovom reproduktivnom statusu", rekla je Furlong. Ali kako je moguće da psi prikupe sve te informacije iz jednostavnog njuškanja stražnjice?

Izlučevine iz analnih vrećica služe kao kemijski komunikacijski signal između pasa

Godine 1976. objavljena je studija o psima i kojotima. Studija je otkrila da dvije male vrećice (analne vrećice), po jedna sa svake strane psećeg anusa ispuštaju koktel smrdljivih kemikalija, uključujući trimetilamin, oštru propionsku kiselinu i maslačnu kiselinu. Ove izlučevine iz analne vrećice vjerojatno služe kao kemijski komunikacijski signali između pasa, prema studiji objavljenoj 2021.

Svaka kemikalija koju ispusti pas vjerojatno će prenijeti određene informacije drugom psu, ali znanstvenici tek trebaju dekodirati ovaj mirisni kod. Studija objavljena 2023. donekle je napredovala u dekodiranju ovog kemijskog jezika uspoređujući izlučevine analne vrećice mužjaka i ženki. Utvrđeno je da određene kemikalije ispuštaju samo ženke, a druge samo mužjaci.

Istraživači su također zabilježili mnogo varijacija u otpuštenim kemikalijama i njihovim koncentracijama među psima istog spola. Ovo sugerira da parametri osim spola utječu na profil mirisa psa, rekli su istraživači.

Dakle, pas nanjuši mješavinu kemikalija u drugom psu. Zahvaljujući svom daleko superiornijem nosu, psi mogu prepoznati pojedinačne mirise u mješavini i otkriti ih u znatno manjim koncentracijama od ljudi. "Pseći njuh je 10.000 do 100.000 puta bolji od našeg", rekla je Furlong.

Slično funkcioniraju i mačke

Mačji njuh također daleko nadmašuje ljudski. Istraživanja pokazuju da je otkrivanje mirisa ključno za ponašanje mačaka i cjelokupnu dobrobit mačaka, rekla je Kristyn Vitale, docentica na Sveučilištu Unity Environmental University u Maineu.

Poput pasa, mačke imaju male žlijezde koje proizvode kemikalije s posebnim mirisima. "Na osnovu mirisa stražnjice druge mačke, mačka može prepoznati je li joj ta jedinka poznata ili nepoznata, kao i spol mačke, pa čak i njihov reproduktivni status", rekla je Vitale i dodala: "Mačke koriste miris za prepoznavanje društvenih partnera i komunikaciju s njima".

Pročitajte više