Njuše ono što mi ne možemo: Psi vrlo točno otkrivaju rani stadij karcinoma

Video: YouTube (European)

MOŽDA vam se čini nevjerojatnim, ali je istinito. Psi pomažu u ranom otkrivanju nekih bolesti. Belfast Telegraph donosi priču dr. Claire Guest koju je spasila njezina labradorica Daisy.


Opće je poznato da psi imaju odličan njuh. Međutim, tek se posljednjih nekoliko godina to njihovo osjetilo počelo koristiti u medicinske svrhe. Otkriveno je da psi mogu nanjušiti pas razine šećera u krvi kod dijabetičara te čak detektirati rak prije pojave prvih simptoma. Psi se u Velikoj Britaniji za to treniraju u udruzi Medical Detection Dogs.



Trenutno se ondje trenira 50 pasa, od kojih 45 koji pomažu dijabetičarima i 10 će, nakon edukacije, otkrivati rak njuškanjem uzoraka. Trening traje šest tjedana. Izvršna direktorica udruge dr. Claire Guest saznala je iz prve ruke kako izgleda kada ti pas dijagnosticira bolest. Njezina ju je kujica Daisy tako upozorila na rak dojke.

Točnost od čak 93 posto

Naime, Daisy je prolazila kroz edukaciju prepoznavanja raka mjehura i prostate kada se počela neobično ponašati prema svojoj vlasnici. Počela je skakati po njoj te je postala vrlo uznemirena. Jednoga joj je dana jednostavno zabila njušku u prsa.

"Imala sam vrlo dubok tumor na dojci koji se godinama ne bi otkrio da me Daisy nije upozorila", ispričala je Guest koja je uspješno preboljela tešku bolest dijagnosticiranu 2009. godine.

Psi su u otkriću raka ili prepoznavanju hipoglikemije poprilično točni. Daisy iz naše današnje priče pronjuškala je sedam tisuća uzoraka urina osoba kod kojih se sumnjalo na tumor na mjehuru, s točnošću od čak 93 posto.

Pse se trenira za prepoznavanje karcinoma koji često dugo ostaju neotkriveni, kao što su karcinom prostate, mjehura i debelog crijeva. "Činjenica je da su mnogi 'nevidljivi' karcinomi psima vidljivi'", ističe Guest.

Pročitajte više