Nova studija: Psi kompleksnije trikove lakše uče imitacijom nego pomoću nagrada i klikera

Foto: Shutterstock

TRENIRANJE pasa uz pomoć poslastica i klikera moglo bi se bližiti kraju, ističe se u novoj studiji koja je pokazala da psi ponekad brže uče imitacijom nego staromodnim sustavom nagrade i kazne.

Ističe se kako najrašireniji pristup treniranja podcjenjuje pseću sposobnost imitiranja ponašanja koje vide od svojih vlasnika.

"Usporedili smo učinkovitost metode imitacije, koja se oslanja na socijalno učenje, s metodom individualnog treninga klikerom kako bismo pse naučili trima različitim zadacima", objasnili su Claudia Fugazza i Adam Miklosi sa Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti za Discovery.

Kako bi mogli usporediti obje vrste treninga, za pokus su izabrani parovi vlasnika i pasa koji su ranije zaradili certifikate iz nekog od ta dva tipa treninga. Trebali su naučiti pse novim zadacima, od jednostavnih, preko kompleksnih pa sve do niza od dvije radnje, u tri udvojene sesije, koristeći metodu za koju su se školovali. Svaki je vlasnik imao 15 minuta da svog psa nauči novom triku.

Kompleksniji trikovi lakše se uče imitacijom

Tradicionalan kliker najprije uči pse da povezuju glasan zvuk s poslasticom. Kliker nakon toga ima pozitivan učinak na treniranje psa. Imitacijom, s druge strane, najprije treba psa potaknuti da obrati pozornost na vlasnika koji sam radi radnju koju zahtijeva od psa. Pas nakon tog treba na zapovijed sam pokušati napraviti isti trik. Pokazivanje i ponavljanje traju dok pas ne usvoji novi zadatak.

Kod jednostavnih zadataka nema mnogo razlike u rezultatima. Međutim, kod kompleksnih, kao i kod niza zadataka, psi bolje uče imitacijom, objavili su znanstvenici u časopisu Applied Animal Behavior Science.

Veterinarka sa Sveučilišta California Liz Stelow komentirala je za Discovery da u stvarnosti vlasnici treniraju pse pristupima za koje intuitivno shvate da najbolje odgovaraju njima i njihovim ljubimcima. "Vrlo rijetko možete vidjeti da netko izabere isključivo jedan pristup", dodala je te istaknula da bi, s obzirom na činjenicu da postoje varijacije u učenju kod pasa ovisno o pasmini, ali i individualnom karakteru životinje, voljela vidjeti veće istraživanje koje bi uključilo više pasa i pasmina.

Pročitajte više