Novi u kvartu: Afrički pigmejski jež

Foto: Shutterstock

AKO nikada niste čuli za ovu životinjsku vrstu, bez brige, niste jedini. Ovaj minijaturni jež najpopularnija je domaća vrsta ježa, a njihov uzgoj i držanje kao kućnih ljubimaca počelo je 1980. Vrlo su osjetljive male životinjice i nisu pogodni kao ljubimci za manju djecu. Kao i sve druge životinje, tako i ovaj jež može ugristi ako se osjeća ugroženim ili ako ga boli. Zato uvijek budite oprezni. Zahtijevaju nježno pažljivo diranje i morate biti spremni provoditi s njim određenu količinu vremena u prvim mjesecima kako bi se naviknuo na vas.

 
Afrički pigmejski jež ima raznoliku prehranu. Osnova mu je kvalitetna suha mačja hrana, a može joj se dodati mačja hrana iz konzerve ili vrećice (ne riba), kuhano jaje ili kao kajgana, svježe voće i povrće i komadići kuhane piletine ili janjetine. Kako se u prirodi ježevi uglavnom hrane kukcima, u njihovu prehranu uključite cvrčke, crve i gliste.
 
Ove životinje su samotnjaci i sasvim je uredu ako ih držite same u kavezu. Zapravo, ako držite dva afrička pigmejska ježa istog spola zajedno u kavezu, sigurno će izbiti svađa. Za sretan život potreban im je veliki kavez, kao za zečeve. Ne stavljajte ježa u kavez s penjalicama ili u kaveze s više nivoa, jer su ježevi loši penjači, mogu pasti i ozlijediti se.
 
Osigurajte im kotač za vježbu kao za hrčka, ali neka bude napravljen od metala ili čvrste plastike, nikako ne žičani.
 
Osjetljivi su na hladnoću i promjenu temperature, zato čete morati imati podne grijače za kavez. Temperatura za ove ježeve treba stalno biti između 23 i 24.4 stupnja. 
 
Ježevi su noćne životinje i po danu spavaju, pa je važno da im osigurate mir i da ih ne budite prije nego to sami učine. Prilično su neuredni, pa ćete morati čistiti kavez i opremu svakoga dana, kako bi jež ostao zdrav i sretan. 
 
Hranu dajite u teškoj keramičkoj posudi i svakodnevno je čistite i uklanjajte ostatke hrane. Vodu držite u posudi koja se ne može lako prevrnuti ili u boci za vodu koju ćete zakačiti za rešetke kaveza.  Jež mora imati kućicu s malim otvorom u koju se može sakriti i spavati tijekom dana. Za podlogu u kavezu koristite običnu piljevinu. Nikada ne koristite mirisne podloge, primjerice cedar, jer može iritirati oči i kožu životinje. U kavez postavite termometar koji će biti na sigurnom i koji će vam pomagati da održite temperaturu prihvatljivom. 
 
Jež zahtijeva 12 sati svjetla dnevno kako bi regulirao prirodan ritam. Možete koristiti običnu žarulju s timerom u tu svrhu. 
 
Osigurajte mu igračke, plastične loptice, kartonske kutije i slične igračke koje koristi hrčak ili mačka. 
 
 

Pročitajte više