Oralno cijepljenje lisica u Zagrebu: Ljubimci sljedećih 30 dana trebaju biti pod nadzorom!

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

MINISTARSTVO poljoprivrede obavještava građane da će se u razdoblju od 13. do 16. lipnja 2014. godine vršiti oralno cijepljenje lisica u Gradu Zagrebu. Cijepljenje će se vršiti putem helikoptera kako bi se osiguralo bolje pokrivanje gusto naseljenih područja na kojima je primijećena prisutnost lisica. Pozivaju se građani da u dane provođenja cijepljenja i 30 dana nakon završetka cijepljenja, svoje pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.

Mjere sigurnosti pri rukovanju mamcima
 
Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati ni micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište), može se ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

Ako je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran te se takav mamac obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio.


Karta područja na koja će se distribuirati cjepivo

Što je bjesnoća i kako je iskorijeniti?
 
U slučaju dodirivanja omota mamca treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku. U slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu s puno sapuna i tekuće vode te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere.

 
Bjesnoća je zoonoza i na ljude se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Bolest je neizlječiva te u slučaju nepravovremene reakcije (nemogućnost provedbe brzog i cjelovitog epidemiološkog istraživanja bolesti te ako je potrebno i primanja posteskpozicijske antirabične zaštite ljudi) završava smrtno. Iako je smrtonosna, bjesnoća se može spriječiti. Učinkovita kontrola bjesnoće te njeno iskorjenjivanje može se postići stvaranjem imuniteta na bjesnoću sustavnom provedbom oralne vakcinacije lisica. U svrhu osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane provodi oralno cijepljenja lisica.
 
Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi oko dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i podmladak. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.
 
Oralno cijepljenje se u Hrvatskoj provodi od 2011. godine. Tijekom 2014. godine oralna vakcinacija lisica provodi se na cijelom području  Republike Hrvatske  izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.413.550 vakcinalnih mamaca tj. 2.827.100 godišnje.

 

Pročitajte više