Pas, a ne stvar: Molbe čovjekovog najboljeg prijatelja koje će vas rasplakati

Foto: weheartit

OVIH dana, na društvenim mrežama pojavio se tekst, koji opisuj pogled na život iz perspektive jednog psa.

Priču vam prenosimo u cijelosti.
 
"Ja sam pas. Živim, dišem. Osjećam bol, veselje, ljubav, strah i zadovoljstvo.
 
Ja nisam stvar. Ako se udarim – imat ću modrice. Krvarit ću. Patiti. Osjetit ću bol. Ja nisam stvar.
 
Ja sam pas. Uživam u igranju, šetnji, ali više od svega, uživam u vremenu provedenom sa svojom obitelji. Ne želim ništa više od toga da budem sa svojim čovjekom. Hoću spavati gdje ti spavaš i idem gdje ideš i ti. Ja sam pas i ja osjećam ljubav… Ja žudim za druženjem.
 
Uživam u dodiru ljubazne ljudske ruke i mekoći kreveta. Želim biti unutar kuće sa svojom obitelji, ne na lancu ili sam. Ili u ograđenom dvorištu, satima. Rođen sam da budem pratilac, ne da živim život u samoći.
 
Ja znam kada je previše hladno i previše vruće. Doživljavam glad i žeđ. Ja sam živo biće, ne stvar.
 
Kada se odseliš, hoću ići s tobom. Ako ostanem, ja ću jedva čekati tvoj povratak. Čeznem za tvojim glasom. Učinit ću sve da ti najviše ugodim. Živim da budem tvoj pratilac.
 
Ja sam pas. Moji postupci nisu rezultat korupcije, pohlepe, ili mržnje. Ne znam za predrasude. Ja živim u trenutku i ja sam primjer ljubavi i odanosti.
 
Nemoj me zamijeniti za neki objekt. Osjećam i mogu misliti. Mogu doživjeti i više od fizičke boli, osjećam strah i sreću. Osjećam ljubav i zbunjenost. Imam emocije.
 
Ja razumijem možda više nego ti. Ja sam u stanju shvatiti riječi koje mi govoriš, ali TI nisi uvijek u stanju razumjeti me.
 
Ja sam pas. Nisam u stanju brinuti se za sebe, bez tvoje pomoći. Ako se odlučiš vezati me i odbijati hraniti me, ja ću umrijeti od gladi. Ako me napustiš i ostaviš na seoskom putu, ja ću doživjeti strah i bit ću usamljen. Tražit ću te i pitat ću se zašto si me ostavio. Ja nisam dio imovine, koja se baca i zaboravlja.
 
Ako se odlučiš ostaviti me u prihvatilištu, uplašit ću se i bit ću zbunjen. Očekivat ću tvoj povratak.
 
Ja sam pas – živim, dišem. Ako se odlučiš da me odvedeš kući, molim te da mi pružiš stvari koje su mi potrebne, kako bi bio zdrav i sretan.
 
Osiguraj mi hranu, čistu vodu, toplo sklonište i ljubav. Nemoj me napustiti. Nemoj me baciti kada postaneš previše zauzet. Budi posvećen cijelog života, ili me ni nemoj odvesti.
 
Ako me napustiš, ja nemam sredstava da se brinem o sebi. Ja ću biti prepušten na milost i nemilost ljubaznih ljudi – ako padnem u pogrešne ruke, moj život će biti uništen.Ja ću doživjeti bol, strah i usamljenost. Ako završim u azilu, očima ću moliti nekoga da me spasi. Repom ću pokazati da sam prijatelj. Ako to ne bude dovoljno dobro – umrijet ću.
 
Ja sam pas. Želim dati i primati ljubav. Želim živjeti. Ja nisam stvar. Ja nisam dio imovine.
 
Molim te, nemoj me odbaciti. Obećavam da ću ti se odužiti bezuvjetnom ljubavi, sve dok živim…"
 

Pročitajte više