Pas vam je prožvakao pola stana? Donosimo recept za sprej protiv žvakanja

Foto: Shutterstock

NAMJEŠTAJ i cipele više su puta završili kao žrtve vašega ljubimca. Najteže je obično sa štencima kojima rastu zubi pa će pokušati prožvakati sve što im se nađe na putu.

Iako cipele i manje predmete možete spremiti u ormar, što je s kaučem i nogom od stola koje je vaš maleni Pac-Man redom izgrizao? Donosimo vam recept za domaći sprej kojim ćete pošpricati sve osim igračaka za žvakanje koje ste mu nabavili.

Glavni sastojci: Ocat i limunov sok

Ocat je glavni sastojak kupovnih sprejeva za ovu namjenu. Miris i okus većini pasa smeta te će ih preusmjeriti s predmeta koji tako mirišu. Ako vam miris octa smeta koliko i vašem psu, zamijenite ga limunovim sokom. Ako vašem psu ocat ili limunov sok ne smetaju, što se također događa, kombinirajte ih. U tekućinu možete dodati i malo kajenskoga papra, ali s njim budite oprezni jer ostavlja mrlje.

Sastojci za sprej protiv žvakanja:
Šalica jabučnog octa
Šalica alkoholnoga octa ili limunovog soka
Šalica vode
Prstohvat do čajna žlica kajenskoga papra (opcionalno)

Upute:

Stavite sastojke u bocu s pumpicom za raspršivanje tekućina.
Snažno protresite.
Iskušajte sprej na neupadljivom dijelu namještaja i starim cipelama prije nego što ga raspršite po cijelom stanu.

Upute za pravilno korištenje spreja:
1. Nemojte psa kažnjavati tako da mu u usta našpricate gorko-kiseli sprej. Posprejajte samo predmete koje ne želite da prožvače. Kao sankciju za neprihvatljivo ponašanje radije ga pošpricajte hladnom vodom ili vodom u kojoj se nalazi tek žličica octa ili limunovog soka.
2. Ako ovaj sprej ne funkcionira, pokušajte psu ponuditi svaki od sastojaka pa provjerite koji mu odgovara, a koji ne. Povećajte količinu onoga na koje je najnegativnije reagirao.
3. Uzmite u obzir da ne reagiraju svi psi na ove sastojke. Ako ovaj sprej ne upali, pokušajte s nekim drugim pristupom ili se konzultirajte s veterinarom.

Recept preuzet s portala Sheknows.

Pročitajte više