Pas za obitelj - Koje se pasmine najbolje slažu s djecom i obiteljskim ritmom?

Foto: Shutterstock

PSEĆIH pasmina postoji preko 300. Neke su sklonije buci i veseloj obiteljskoj atmosferi, drugi vole mir, treći trebaju sate istrčavanja kako bi potrošili golemu količinu energije. Koje je pasmine najbolje odabrati ako imate obitelj?

1. Zlatni retriver



Njegovo prvo mjesto na ovoj top-listi nikome nije iznenađenje. Umiljat je, dobar, pametan, samopouzdan i odan. Nije ni agresivan, ali ni sramežljiv, i vrlo je strpljiv, zbog čega je najbolji izbor za obitelj s djecom. Treba mu mnogo kretanja i jako se voli igrati.

2. Labrador



Ovo je jedna od najpopularnijih pasmina, i to iz dobroga razloga. Postavlja se zaštitnički, zaigran je, strpljiv i pouzdan. Lijepoga je izgleda i inteligentan.

3. Pudla




Pudla je vrlo pametan i nježan pas, a dobar je izbor i za djecu alergičnu na dlaku jer se ne linja mnogo. Ipak, zahtijeva često četkanje. Ponosan je i elegantan pas koji je istovremeno odan i pažljiv prema djeci.

4. Irski seter



Poznat po crvenkastom krznu, ovaj je pas zaigran, pun energije, voli biti u društvu ljudi i igru s djecom. Treba mu mnogo fizičke aktivnosti pa je dobar izbor za djecu koja tako provode vrijeme. Pametan je i lako se dresira.

5. Mađarska vižla



Ovaj je lovački pas vrlo dobar izbor za obitelj. Nježnoga su karaktera, prijazni i tihi te se rado igraju s djecom. Poslušni su, pouzdani te se jako vežu za obitelj i lako uče nove trikove. Dobra strana je i što ovaj pas nema tipično pseći miris.

Ostale pasmine koje su još poželjne u obitelji s djecom su newfoundland, škotski ovčar, bul terijer, bigl i engleski buldog.

Svakako ne zaboravite na mješance iz azila koji su često vrlo pametni i dobre naravi. Kada ga odabirete, sa sobom povedite iskusnoga poznavatelja pasa kako biste mogli procijeniti karakter svojega novog kućnoga ljubimca.
 

Pročitajte više