Pet razloga zašto izabrati štakora za svog ljubimca

Foto: Shutterstock 

ZA većinu ljudi ideja da drže štakora kao kućnog ljubimca pomalo je zastrašujuća. Prva stvar koja padne na pamet kada se oni spomenu je da su to prljava bića koja nose hrpu bolesti. Ali ne prenose svi štakori bolesti i oni zapravo uopće nisu prljavi. 

 
Štakori su izuzetno čiste životinje, inteligentni su i imaju blagu narav što ih čini super ljubimcima za držati kod kuće. Kada se spomene štakor kao ljubimac nitko ne očekuje od vas da ulovite uličnog štakora i pokušate ga pripitomiti. Norveški štakori vrsta su koja se već godinama uzgaja kao kućni ljubimci. Donosimo vam pet zanimljivih činjenica o štakorima koje će možda promijeniti vaše mišljenje oko držanja ove životinje kao kućnog ljubimca. 
 
1. Štakori u jako čiste životinje
 
Iako to nikome ne bi palo na pamet, ali štakori se čiste i uređuju čak više od mačaka. Domaći štakori nisu prijenosnici nikakvih bolesti tako da ih možete udomiti bez straha da ćete dobiti bjesnoću. Štakori imaju grub jezik,slično kao mačke, zahvaljujući kojem lako uklone svu nečistoću koja se nakupila na njihovom krznu. U kavezu štakori se međusobno kupaju i čiste. Kako se redovito održavaju čistima, nemaju nikakav miris tako da su puno prikladniju za kuću od zamorca ili miša. 
 
2. Štakori ne zahtijevaju puno brige
 
Kad je čišćenje njihovog kaveza u pitanju, štakori ne mogu biti jednostavniji. Sve što trebate učiniti je izvaditi staru podlogu na kojoj obavljaju nuždu i dodati malo nove. Jedino što još možete je obrisati stranice kaveza vlažnom krpom i kavez je kao nov. To je sve zahvaljujući činjenici da su štakori čiste životinje koje vole živjeti u čistom okruženju. Ako u kavez stavite malo pijeska, štakori ć tamo obavljati nuždu.
 
3. Štakori su inteligentna bića
 
Štakori su jako inteligentni, brzo dođu do rješenja i lako ih je dresirati. Ako koristite metodu nagrađivanja, možete naučiti štakora da izvodi razne trikove. Učenje trikova bit će zabava za vas i za vašeg štakora koji će sve napraviti za nagradu, ali i za dobru zabavu. 
 
4. Štakori su individualci i svaki ima svoju osobnost
 
Neki štakori u jako živahni, dok su drugi plahi i blage naravi. Neki od njih su izvrsni zabavljači, a gotovo svi štakori su "sportski tipovi". Mogu preskočiti velike udaljenosti i provući se i kroz najmanju rupu. Dok god mogu provući glavu kroz otvor, oni će pronači način da proguraju i tijelo. 
 
5. Štakori su jako privrženi
 
Štakori su privrženi i vole da ih se mazi. Jednom kad steknu povjerenje u osobu, s njom ostvare snažnu vezu i u stanju su slijediti svog vlasnika na kraj svijeta. Ponekad treba proči malo vremena prije nego se sprijateljite sa štakorom koji je živio u pet shopu, ali imajte strpljenja i budite sigurni da će vaš trud biti nagrađen.  

Pročitajte više