Pitajte stručnjaka: Što kada kunić naglo postane agresivan prema vlasniku?

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas pomaže vlasnici čija je ženka kunića odjednom počela pokazivati znakove agresivnosti.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Imam ženku kunića koja je, otprilike oko navršavanja prve godine života, postala vrlo agresivna, zalijeće se u mene i pokušava me ogrepsti, a uvijek sam s njom postupala pažljivo i nježno. Što da napravim kako bih zaustavila takvo njezino naizgled ničim izazvano ponašanje?

Anonima čitateljica

Agresija je najčešće povezana s hormonima, teritorijalnošću, strahom ili boli

Poštovana,

Svi zamišljamo kuniće kao slatke i mazne životinje, no agresija se kod njih javlja isto kao i kod drugih životinja i najčešće je povezana s hormonima, teritorijalnošću, strahom ili boli.

Kunići jako dobro skrivaju bol jer bi ih svako pokazivanje boli u divljini vrlo brzo učinilo plijenom predatorima. Problemi sa zubima koji nepravilno rastu ili upalom mokraćnog mjehura ne moraju imati vidljive simptome osim boli, a kunić Vam to ne zna reći. Prvi korak u rješavanju agresije bi bio da odete veterinaru na pregled da utvrdi radi li se o nekom zdravstvenom problemu.

Drugi razlog za agresiju kunića su spolni hormoni. Kunići spolnu zrelost dostignu u dobi od oko četiri do šest mjeseci i to može rezultirati vidljivom promjenom u ponašanju. Agresija radi hormona je najčešći uzrok agresije kod ženskih kunića te će napasti čim osjeti da ste invadirali njezin teritorij. Jedino rješenje tog problema i moja preporuka je da je date sterilizirati. Operacijom se uklanjaju spolni organi, jajnici i maternica, a produkcija spolnih hormona prestaje. Nakon otprilike mjesec dana od operacije, agresivno bi se ponašanje trebalo postepeno početi smirivati jer se razina hormona koji su ostali u organizmu smanjuje.

Izbjegavati nagle i stresne situacije


Nedostatak socijalizacije ili stres može također uzrokovati napade na vas. Pokušajte utvrditi postoji li neka određena situacija u kojoj se pojavljuje agresija. Nagli pristup, neočekivano dizanje iz kaveza, ili hranjenje, ako se radi o izrazito teritorijalnom kuniću, mogu biti okidači za napad. Takve stresne situacije, kao što je naglo uzimanje iz kaveza, nabolje je izbjegavati. Otvorite joj kavez i probajte je komadićem hrane ohrabriti da sama izađe. Na neutralnom ćete se terenu lakše moći podružiti. Također, prije davanja hrane bilo bi dobro oprati ruke jer nepoznati miris može uzrokovati strah i stres koji može rezultirati napadom.

Nedostatak socijalizacije i prirodni strah od ljudi rješiv je i zahtjeva vremena. Izdvojite svaki dan par trenutaka kada ćete mirno sjesti u blizini otvorenog kaveza i dozvoliti joj da se ona približi vama, onjuši vas i istraži. S vremenom, ako se radi o problemu straha, trebala bi se opustiti i početi Vam vjerovati. Osigurajte joj dovoljno kvalitetnog sijena, dobru suhu hranu, puno povrća i pitke vode i budite nježni i pažljivi kao i do sada.

Lijep pozdrav,
Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više